Spieken in de kraamkamer van vogels – Beleef de lente

‘Beleef de lente’ is weer begonnen. Via webcams kunnen we meekijken in vogelhuisjes waar vogels broeden en hun jonkies verzorgen. Elk jaar is het weer spannend welke vogels we gaan zien. De vogels moeten natuurlijk maar net dat vogelkastje uitzoeken waarin een webcam is opgehangen.

Zelf vind ik het heel leuk om naar deze beelden te kijken en ze zijn ook nog eens leerzaam. Je komt er achter wat er allemaal gebeurt in zo’n nestkastje 🙂 Je ziet hoe ouders het nest opbouwen, de eieren leggen, je kan de eieren zien uitkomen, hun jongen verzorgen, tot het moment dat de jongen het nest verlaten.

Screenshot beelden beleef de lente Vogelbescherming

De koolmees
Mijn favoriet van vorig jaar is de koolmees. Een klein vogeltje met een gele buik, een zwarte kruin en een soort zwarte stropdas. Dit jaar hebben ze nog geen eieren gelegd in de kast met webcam, ik hoop dat dit nog wel gaat gebeuren.
Vorig jaar leerde ik door het kijken naar ‘beleef de lente’ hoe koolmeesjes ervoor zorgen dat het niet een grote kliederboel wordt. Als een kleintje moet poepen dan draait deze zich in het nest om zodra moeder of vader binnenkomt. Als het kleine vogeltje dan op zijn kop is komt er een klein poepje uit het vogeltje dat moeder of vader koolmees dan oppikt en naar buiten brengt. Dit soort dingen vind ik echt fantastisch 🙂 Het klinkt misschien een beetje vies maar het nestje blijft wel schoon. Of misschien moet ik zeggen, het blijft schoner.

Op de website van de vogelbescherming staat een overzichtsfilmpje van de koolmezen van vorig jaar. Op 4:01 zie je ook zo’n poepje dat wordt meegenomen door vader of moeder koolmees.

De bosuil
Dit jaar volg ik voor het eerst de bosuil. Bij de uil zijn de jongen al uit het ei gekropen. De uil en zijn jongen zien er lief en aaibaar uit, maar in werkelijkheid zijn het een enorme rovers. Ze eten onder andere muizen, merels, jonge konijnen en kikkers. Terwijl ik dit schrijf ligt er ook een dood beest in de hoek van de nestkast. Ik had zelf altijd het idee dat ze in deze periode van het jaar het eten meteen opeten, maar dat is kennelijk niet zo. Weer wat geleerd 🙂

Screenshot beelden beleef de lente Vogelbescherming

De kauwtjes
Eén van de vogels die ik steeds leuker begin te vinden is het kauwtje. Dit zijn echt slimme beesten. Dit jaar kunnen we via de webcams ook bij een kauwtjes paartje meekijken, ze zijn in een nestkast gaan zitten die eigenlijk bedoeld was voor een kerkuil. De kerkuil is nog wel bij de kast geweest, ook toen de kauwtjes al aan het broeden waren, maar het lijkt erop dat de kauwtjes de kast echt hebben ingepikt.

Screenshot beelden beleef de lente Vogelbescherming

De kauwtjes hebben al vijf eieren en het vrouwtje is veel in het nest te vinden, ze is aan het broeden. De eieren zijn helder blauw met bruine stipjes en vlekjes, helaas kan je dit niet zien op de webcam beelden.

Mocht je je afvragen hoe je een kauwtje van een kraai kan onderscheiden? Een kauwtje is kleiner dan een kraai en de kauw heeft een licht kleurend oogje terwijl de kraai een donker kleurend oog heeft. Een ander opvallend kenmerk is dat kauwtjes een grijs achterhoofd hebben terwijl de kraai geheel zwart is.

Ooievaars
Ook de ooievaars vind ik heel leuk om te volgen. Sprookjesachtige beesten. Een tijd stonden ze in Nederland op uitsterven maar gelukkig gaat het nu weer een stuk beter met ze. Bij mij in de buurt zie ik ze regelmatig vliegen. Ooievaars maken veel gebruik van warme luchtstromingen om omhoog te gaan. Je ziet dat één of meerdere ooievaars cirkelend omhoog gaan. Als ik ze zie blijf ik toch altijd even staan om ze te bekijken.
Op het moment zijn de ooievaars op het webcamnest aan het broeden. Er wordt verwacht dat de eieren komende week gaan uitkomen 🙂

Screenshot beelden beleef de lente Vogelbescherming

Ondanks dat ze er heel lief uit zien zijn ook ooievaars enorme rovers, vreemde ooievaars vallen het nest aan (zoals op 25 april dit jaar gebeurde) en in 2016 was er te zien hoe een vreemde ooievaar een van de jongen uit het nest gooide. Hopelijk gaat dat dit jaar niet gebeuren.

Door ‘beleef de lente’ te volgen en de blogs die erbij horen te lezen heb ik geleerd dat ooievaars geen stembanden hebben. Willen ze geluid maken dan gaat dat dus via een klepperende snavel. Dit doen ze onder andere als ze elkaar begroeten of juist als er gevaar dreigt.

IJsvogel
De ijsvogel vond ik vorig jaar ook een hele leuke vogel om te volgen. Helaas hebben ze zich dit jaar nog niet voor de webcam laten zien. Hopelijk komen ze nog. De ijsvogel is een prachtig vogeltje met een oranje buik en een blauwe rug. Hier kan je wel een heel leuk overzichtsfilmpje van vorig jaar zien. Waar ik zelf heel erg verbaasd over was is de grootte van het visje dat zo’n mini vogeltje in een keer opeet.

Screenshot beelden beleef de lente Vogelbescherming

Ga jij ook kijken?
Ik geniet steeds weer van de beelden, ook als er niet zoveel spannends gebeurt. Trouwens de leuke/spannende momenten worden opgeslagen, dus die kan je ook nog terug zien. Ik ben benieuwd of jij ook naar ‘beleef de lente’ gaat kijken


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *