Natuurhuisje in Lunteren, vakantie in eigen land

Ik ga graag op vakantie. Nieuwe dingen zien, van de natuur genieten, andere culturen leren kennen en lekker eten, heerlijk! Alleen bij het kiezen van de vakantieplek begint het bij mij wat te knagen… vliegen heeft een grote impact op het milieu. Een verre bestemming wordt zo toch een beetje minder aantrekkelijk voor mij. In deze blogserie ‘Duurzaam reizen’ wil ik laten zien dat je ook zonder vliegreis mooie reizen kan maken en gave steden kan bezoeken. Eind april gingen mijn vriend en ik naar een natuurhuisje in Lunteren, het was een heerlijk lang weekend weg.  

Ik had al vaak verlekkerd op de website natuurhuisje.nl gekeken naar de vakantiehuisjes in prachtige groene omgevingen. Toen ik het natuurhuisje in Lunteren tegenkwam was ik meteen verkocht. Daar wilde ik heen, die zelfde avond hebben mijn vriend en ik een lang weekend geboekt. En dat was een super goede keuze kan ik je vertellen!

Het natuurhuisje
Bij aankomst in het huisje voelde ik mij meteen thuis. Het deed mij aan mijn opa en oma denken, en dat is positief! Het huisje ligt aan de bosrand en je hebt uitzicht op een weiland met twee paarden.

Het huisje is eigenlijk een groot tiny house. De keuken, woonkamer en slaapkamer zijn allemaal in één ruimte. Wel is het van elkaar gescheiden via een kastenwand. Dus je staat niet aan het voeteneind van je bed te koken 😉

De hoek bij de eettafel bestaat helemaal uit ramen. Wat het een heerlijke plek maakt om te zitten en naar buiten te kijken. Zo’n hoekje zou ik thuis ook wel willen.

Bij het huisje hoort een grote tuin. Wij boften ongelofelijk met het weer, zomerse temperaturen en dat eind april. We zijn dan ook veel in de tuin van het huisje geweest, boekje lezen, barbecueën (vegan voor mij) en frisbeen.

Woody Woodpecker
Volgens mij zitten er veel spechten in het gebied. We hebben in ieder geval veel getik gehoord, bij het huisje maar ook in de rest van het bos. Helaas waren we iets minder goed in het spotten van de spechten. Vaak zagen we ze pas op het moment dat ze wegvlogen.

De koepel
Het bos waar het natuurhuisje aan ligt is het Lunterse buurtbos, een bos met een geschiedenis. Het bos is eind 19de eeuw aangelegd door notaris Van den Ham. Hij wilde voor werkgelegenheid in de omgeving van Lunteren zorgen en zag kans in bosbouw.

Om het groeiende bos in de gaten te kunnen houden is de Koepel gebouwd. Het begon als een theehuisje boven op de Galgenberg (33 meter hoog). Toen het bos groeide werd er een laag bovenop gebouwd en toen het bos nog verder groeide werden er nog twee lagen boven op de toren gebouwd, nu is het een toren van 22 meter hoog.

Van april tot en met oktober kan je de toren beklimmen. Boven op de toren heb je uitzicht op het Lunterse buurtbos en kan je o.a. de Lange Jan van Amersfoort en de Utrechtse Heuvelrug zien liggen en met goed zicht schijnt zelfs de Dom van Utrecht te zien te zijn. Toen wij boven op de toren stonden hadden we ook nog een prachtig zicht op twee roofvogels die vlakbij rondvlogen.

De koepel is te bezichtigen van 1 april tot en met 31 oktober, van dinsdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00. Voor 2 euro p.p. mag je de toren beklimmen.

Nog even over het bos, interessant vind ik dat na de dood van Van den Ham het bos geschonken is aan de inwoners van Lunteren. Alle Lunterenaren zijn dus een beetje eigenaar van het bos. Gaaf toch!

Midden van Nederland
In de buurt van het natuurhuisje ligt het middelpunt van Nederland. Althans als je de berekeningen neemt die zijn gemaakt door de heer J. Veth die voor de Gelderse VVV heeft gewerkt. Er zijn verschillende manieren om het midden van Nederland te berekenen, en bij alle berekeningen kom je op heel andere plekken uit. Voor het middelpunt dat zich in het Lunterse buurtbos bevindt is er gekeken naar vier uithoeken van Nederland; Terschelling, Vaals, Sint Anna ter Muiden en Rottumeroog. Dit is een punt dat precies even ver van Terschelling en Vaals ligt en ook even ver vanaf Sint Anna ter Muiden en Rottumeroog. Toch een leuk idee dat je in het midden van Nederland bent.

Lunteren, het midden van Nederland. Bron: MiddelpuntvanNederland

Zandverstuivingen
Het Wekeromse zand is een natuurgebied in de buurt. In het gebied mag je niet fietsten maar je kan er wel heerlijk lopen. Het is een overwegend open gebied waar het zand nog kan stuiven. Verder groeien er mossen en is er veel bos en hei.

We hoopten dat we de Moeflons die in het gebied rondlopen tegen zouden komen, dat is helaas niet gebeurd. Wel hebben we meerdere roofvogels boven het gebied zien rondcirkelen en spechten horen roffelen 🙂

Speeltuin bij Het Uilenbos
In het Lunterse buurtbos ligt speeltuin Het Uilenbos. In de speeltuin staan allemaal klassieke speeltoestellen. Nadat wij iets hadden gedronken bij het restaurantje zijn wij ook nog even lekker de speeltuin in gegaan, nooit te oud om te spelen toch?! Woeshh van de hoge glijbaan en samen schommelen op de lange schommel 🙂

Naast de speeltuin ligt ook nog een kinderboerderijtje. Toen wij er waren liepen er baby geitjes rond <3

Mountainbiken
Deze vakantie heb ik voor het eerst in mijn leven gemountainbiket en ik vond het super leuk!! Dit wil ik zeker vaker doen. In het Lunterse buurtbos mag je op veel plekken fietsen, een ideaal gebied voor de beginnende mountainbiker 🙂

Het uilen huisje
Het huisje wordt door de eigenaars Jan en Gerdien Het Boshuisje genoemd. Zelf zou ik het ‘Het uilen huisje’ noemen. Overal in het huisje staan namelijk uiltjes, ik had ze geteld en kwam uit op 24 uilen. Gerdien vertelde mij dat de link met uilen al in het huisje zat toen ze het kochten en dat nu ze het verhuren, sommige gasten zelf ook uiltjes achterlaten die ze bijvoorbeeld op de rommelmarkt hebben gevonden.

Mini vakantie alweer voorbij
Wij hadden het huisje een lang weekend geboekt maar ik had hier makkelijk nog een hele week kunnen zijn. Misschien dat we nog een keer teruggaan 🙂

2 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Oh, ik wil ook naar zo’n huisje! Ik zat laatst nog op de site te speuren. Er staat zo veel leuks tussen en je komt voor meteen op mooie plekken waar je anders misschien niet aan zou denken. Bij zo’n bos vertoeven heb ik meestal ook meer zin in dan een stedentrip. Ziet er uit alsof je het leuk hebt gehad 😀
  En oohh babygeitjes! <3

  • Sara Reijnders

   We hebben het zeker leuk gehad ja! Dit huisje is een aanrader, leuk gebied en perfecte plek om te ontspannen 🙂
   Ik vind het ook leuk aan de website Natuurhuisjes.nl dat je op plekken komt waar je anders niet zo snel aan zou denken, ik had in ieder geval nog niet eerder van het plaatsje Lunteren gehoord O:)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: