Voor mij geen vuurwerk dit jaar

Vuurwerk: knallend het nieuwe jaar in! Iets waar ik als klein kind altijd wel naar uitkeek. Al die spetterende vuurballen in de lucht, het had iets spannends, iets betoverends. Maar die betovering staat tegenwoordig voor mij wel onder druk van de boze vuurwerkheks. Extreem harde knallen, slecht voor het milieu, het jaagt de dieren de stuipen op het lijf en op 1 januari ligt de straat vol met troep.

In de eerste uren van een nieuw jaar is de luchtkwaliteit in de Nederlandse steden over het algemeen zeer slecht. Dit heeft te maken met de stoffen die vrijkomen bij het afsteken van vuurwerk. Het inademen van deze stoffen is schadelijk voor je gezondheid, het kan onder andere bijdragen aan het ontstaan van hart- en longziekten, acute en chronische bronchitis en astma3.

De stoffen die vrijkomen hebben ook een negatieve impact op het milieu. De kleine schadelijke deeltjes die in de lucht zweven en de zware metalen in de (onverbrande) vuurwerkresten komen in planten, de bodem, het grond- en oppervlaktewater terecht. Hier kunnen de stoffen het leven van planten en dieren flink verstoren. Planten worden vatbaarder voor ziekten, kunnen de bladeren verliezen en gaan dood. Dieren kunnen niet tegen de stoffen en als planten dood gaan verliezen dieren hun schuilplek en/of voedselbron. De mate van verstoring hangt af van de hoeveelheid schadelijke stoffen, maar ook van de lokale factoren zoals type bodem, plantsoort en de wind.

Naast de schadelijke stoffen hebben dieren ook nog eens last van de harde knallen. Uit radarbeelden blijkt dat vogels massaal gaan vliegen op het moment dat heel Nederland begint met knallen. Verstoord vliegen de vogels tot een hoogte van gemiddeld 500 meter soms wel een half uur lang rond. De enorme dosis stress en de extra vlucht zorgen ervoor dat de vogels veel energie gebruiken, waar ze in de winter juist zo moeilijk aan kunnen komen. Je kan vogels helpen om aan genoeg energie te komen door ze te voeren, zie ook ‘zelf vetbollen maken’ en ‘een cadeautje voor mijzelf en de vogels’.

Gelukkig zijn er al sommige gemeente die vuurwerk vrije zones hebben ingesteld! Hopelijk zorgt dit er ook voor dat er minder vuurwerk wordt afgestoken!
Ga je toch zelf vuurwerk afsteken dit jaar? Maar wil je de schade wel helpen beperken?
– Steek geen illegaal vuurwerk af, hier kunnen nog schadelijkere stoffen in zitten
– Steek minder vuurwerk af, eventueel door samen met je buren of de hele straat iets te organiseren
– En denk aan het Nieuwjaarsvegen op 1 januari om 12 uur ’s middags

Fijne jaarwisseling! 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *