12 tips voor het organiseren van je eigen zwerfafval activiteit!

Samen met anderen zwerfafval opruimen is niet alleen effectiever, het is ook gezelliger. Daarom heb ik de afgelopen 2 jaar meerdere zwerfafvalacties georganiseerd. In deze blog deel ik mijn tips voor het organiseren van je eigen zwerfafval acties 😊 Leuk om samen met vrienden te doen, als verjaardagsfeestje of een bedrijfsuitje.

1.Locatie

Als je een zwerfafvalactie wilt organiseren heb je waarschijnlijk al een locatie in gedachten, een plek waar storend vaak/veel zwerfafval ligt.  

Zelf ga ik graag naar het strand, er ligt hier helaas vaak veel afval maar ik vind het ook heerlijk om over het strand te lopen. Het meeste afval vind je langs de rand bij de duinen en langs de kustlijn, daartussen valt het vaak wel mee. Hoe dit precies komt, geen idee. Let op het strand ook op kleinere stukjes plastic, je tas is misschien minder snel vol maar ook dit kleine plastic is zeker de moeite waard om op te ruimen. Juist doppen en afgebroken stukken plastic worden door vogels en veel zeedieren als voedsel aangezien.

Wil je in een natuurgebied aan de slag gaan, dan is het goed om dit eerst met de beheerder van het gebied te bespreken. Beheerders weten graag wat er in het gebied gebeurt. Daarnaast kunnen ze je vertellen waar je rekening mee moet houden (bijvoorbeeld opkomende planten, zonde als je die kapot trapt) en grote kans dat ze je kunnen tippen op plekken waar vaak veel afval wordt gevonden. Zelf heb ik een paar keer een actie in het Haagse bos georganiseerd. Bij twee van de acties waren de boswachters zelf ook aanwezig wat ik erg leuk vond.

Het is goed om aan de deelnemers te vertellen dat het goed is als jullie eigenlijk niet zo veel afval vinden, dan valt het probleem gelukkig mee (of er is net iemand anders geweest die de boel heeft opgeruimd). Maar bij het organiseren van een zwerfafvalactie wil je wat te doen hebben, dus kies een locatie waar vaak veel afval wordt gevonden.

Tot slot nog een aandachtspunt voor de locatie: mensen willen helpen op plekken waar ze iets mee hebben, het park waar ze vaak komen, rond het schoolplein (van de kinderen) of een geliefd natuurgebied.

2. Vertrap geen planten

Het opruimen van het zwerfafval is super. Maar, ik noemde het net al even kort, let erop dat je geen planten vertrapt. Zeker nu in het voorjaar als planten net uit de grond komen.

3. Handschoenen

Het is niet perse nodig om handschoenen aan te doen. Als ik over straat loop raap ik vaak wat op zonder handschoen. Wel voorzichtig natuurlijk. Maar ga ik echt op pad om zwerfafval op te ruimen dan vind ik een handschoen wel prettig.

Via Supporter van Schoon kan je handschoenen bestellen. Maar wil je éénmalige een actie organiseren dan raad ik aan om de deelnemers tuinhandschoenen aan te laten trekken of handschoenen die je goed kan wassen. Het produceren van de Supporter van Schoon handschoenen wegen qua milieu impact denk ik niet op tegen het afval dat je tijdens een actie kan opruimen.

Mocht je toevallig in de buurt van Den Haag wonen dan kan je ook mijn Supporter van Schoon handschoenen lenen.  

Let op, de handschoenen van Supporter van Schoon zijn niet geschikt voor kleine kinderhandjes. Kinderen kunnen dus of iets te grote handschoenen aan doen of vraag of kinderen sowieso eigen handschoenen mee te nemen die daarna gewassen worden.

Purschuim

4. Vuilniszakken

Via Supporter van Schoon kan je ook vuilniszakken bestellen, dit zijn knalgroene vuilniszakken die gemaakt zijn van gerecycled plastic. Als ik acties organiseer laat ik meestal de vuilniszakken in de vuilnisbak legen waardoor we de zak nog een keer kunnen gebruiken. Of we voegen zakken samen voordat deze in de vuilnisbak verdwijnen. Op deze manier hebben we zo min mogelijk plastic verpakkingsmateriaal nodig voor de zwerfafvalactie.

Ga je vaker acties organiseren dan kan je overwegen om met stevige boodschappentassen te werken die je in de vuilnisbak leegt. Deze boodschappentassen kan je helemaal vaak hergebruiken.

5. Grijpers

Grijpers zijn leuk, maar goedkope modellen gaan snel stuk en het is niet per se sneller. Met kinderen zelfs helemaal niet. Ze willen allemaal met de grijpers terwijl ze de motoriek nog niet hebben (wel leerzaam natuurlijk). Ga je op het strand een actie organiseren dan raad ik de grijpers echt af. Met een grijper iets in los zand oprapen is namelijk best lastig kan ik vertellen uit eigen ervaring (een van de eerste acties die ik had georganiseerd). Maar een zeef kan best handig zijn!

Wil je wel graag grijpers gebruiken kijk dan of je deze ergens kan lenen, bijvoorbeeld van de gemeente of van een speeltuinvereniging (hier heb ik ze de eerste keer geleend).

6. Extra handschoenen en vuilniszakken

Vooral op het strand kom ik vaak mensen tegen die spontaan mee willen doen of graag een vuilniszak meenemen zodat ze tijdens hun wandeling het zwerfafval dat ze tegenkomen mee kunnen nemen. Tip 6 is dus neem extra materiaal mee. 

7. Activiteit voor kinderen

Kinderen kunnen helemaal opgaan in zwerfafvalacties. Vooral als ze weten dat dieren plastic afval, maar ook peuken, voor eten kunnen aanzien en door het eten ervan dood kunnen gaan. Een van de acties die ik heb georganiseerd was gericht op kinderen. We waren die dag in het park gaan staan, op een goed zichtbare plek en op een tijdstip dat er veel kinderen waren. Al snel kwamen kinderen vragen wat we aan het doen waren en of ze mee mochten helpen. Dat vonden wij zeker goed als ze het ook even aan hun ouders gingen vragen.  En voor dat we het wisten ging er een heel leger aan schoonmakertjes door het park! 😀

Voor zwerfafvalacties met kinderen heb ik nog veel meer tips, hier zal ik binnenkort nog een blog over schrijven.

8. Deelnemers vinden

Je kan een actie organiseren voor een groep vrienden of collega’s, als dat het geval is kan je ze persoonlijk uitnodigen. Maar je kan er ook voor kiezen om een actie te organiseren waaraan iedereen die wil mee kan doen (ook als je ze nog niet kent). In dat geval maak ik mijn actie via social media bekend. Via Facebook maak ik een event aan, het event deel ik vervolgens in lokale facebookgroepen. Verder helpt mijn Groen met Saar bereik me om deelnemers te vinden, dit zal wel iets lastiger zijn als je zelf geen blog hebt.
Wees niet teleurgesteld als er maar een paar deelnemers zijn. Bij de acties die ik organiseer verschilt het aantal deelnemers heel erg. De ene keer stond er onverwacht een groep van 30 man klaar en de andere keer zijn we lekker met ze vieren aan de slag gegaan. Het aantal deelnemers hangt van zoveel factoren af, het weer, andere activiteiten die dag, het tijdstip, …

Als je vaker acties gaat organiseren kan je mensen tijdens een actie uitnodigen voor de volgende actie. Grote kans dat er mensen zijn die vaker mee willen doen 😊 Zelf heb ik op deze manier mensen leren kennen, erg leuk!

9. Moment van de actie

De meeste mensen kunnen in het weekend maar tegelijkertijd zijn er dan ook veel sportwedstrijden. Eigenlijk is er voor elke dag en tijdstip wel wat te zeggen. Tot nu toe heb ik vooral het moment gekozen dat het mij goed uitkwam en gekeken wie er mee willen doen.

Organiseer je een actie op het strand dan is het wel slim om rekening te houden met eb en vloed. Het liefst heb je de actie voordat het weer vloed wordt. Op deze manier kan je afval dat langs de kustlijn ligt oprapen voordat de zee het opslokt. Via de website scheveningen.com [kan je de eb en vloed tijden vinden voor Scheveningen. Het is natuurlijk niet zo dat een actie geen zin heeft als je deze organiseert als het vloed is.

10. Afval

Het is goed stil te staan waar je het verzamelde zwerfafval weg kan gooien. Ben je met een paar mensen dan kan je het afval waarschijnlijk makkelijk kwijt. Ga je met een grote groep aan de slag en verzamel je veel afval dan is het handig om van te voren een vuilnisbak te regelen. Vraag bijvoorbeeld of je het afval bij een strandtent of een winkel in de buurt kan achterlaten of neem contact op met de gemeente of zij de zakken kunnen ophalen.

Verspreid langs de kust zijn er verschillende initiatieven voor een schoner strand. Zoals TrashUrehunt op het strand van Scheveningen. Als je van te voren contact met dit soort organisaties opneemt kan je hier waarschijnlijk ook het afval dat je op het strand hebt gevonden naar toe brengen.

Dit stonk heel erg

11. Laat je niet afschrikken door het weer

Een zonnetje is natuurlijk het lekkerste, maar een actie kan ook heel goed bij ander weer. Je krijgt het vanzelf warm door het bukken 😊  Laat je dus niet te snel afschrikken door het weer. Wel kan mooi weer je helpen om extra deelnemers te vinden.

12. Mensen willen graag helpen

Dit is niet echt een tip maar wel fijn om te weten. Mijn ervaring is dat mensen graag willen helpen met zwerfafvalacties. Zien opruimen doet opruimen. Verder zijn er ook veel mensen die je bedanken voor het werk dat je doet.

Ik hoop dat dit je helpt met het organiseren van je eigen zwerfafvalactie. Ik hoor het graag als dat zo is! Laat het mij hieronder, via Instagram, Facebook of Twitter weten. Vind ik leuk 😊


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *