Leestip: Mooiste treinreizen

Toen ik laatst weer eens lekker door de bibliotheek struinde viel mijn oog op het boek ‘Lonley Planet, Mooiste treinreizen’. Dat boek wilde ik lezen, een boek vol inspiratie voor vakanties zonder het vliegtuig! In het boek worden in totaal 60 treinreizen genoemd waarvan er wel 20 in Europa zijn.

Zelf heb ik het boek in de trein gelezen (het deel over Europa), op weg naar mijn werk en weer naar huis. Bij ongeveer elke reis die ze beschreven kreeg ik zin om in de trein te blijven zitten om ook die reis te maken. Van bekendere treinroutes zoals de Trans Mongolië Express, tot routes die in ieder geval voor mij nog onbekend waren. 

Voor het selecteren van de mooiste treinreizen zijn zo’n 200 reisboekenschrijvers naar hun favorieten treinreizen gevraagd. Paul Janse, de schrijver van het boek kreeg te veel ideeën om allemaal in een boek te vatten. Toch hebben ze een selectie kunnen maken.

De ritten die mij nu het meeste aanspreken:

 • De Bernina Express met panorama ramen waardoor je heerlijk naar buiten kan kijken
 • De Trans Siberische spoorlijn, deze stond al veel langer op mijn vakantie lijstje en ik ben ook heel erg benieuwd naar de ervaringen van Linda van de blog Zaailingen, die is …
 • De Glacier Express door Zwitserland
 • Van Londen naar Fort William met de Caledonian Sleeper
 • Van Cannes naar Menton, een rit langs de Middellandse Zee
 • De Bergensbanen, dwars door Noorwegen
 • De Inlandsbanan door het binnenland van Zweden, misschien dat ik deze zomer deze treinreis wel ga maken

Naast de reisinspiratie wordt er in het boek ook praktische informatie gedeeld zoals hoe de route loopt, hoelang de rit duurt, een prijsindicatie en eventueel goedkopere alternatieven. Ook wordt er aangegeven waar er tijdens de rit mooie uitzichtpunten zijn of waar het de moeite waard is om de trein uit te gaan voor een mooie wandeling, om een leuk dorpje om te bezoeken of om ergens lekker te gaan eten.

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij de bibliotheek kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijn affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).

Ik ben benieuwd wat jouw favoriete treinreis is of welke er nog op je verlanglijstje staat en waarom?

2 reacties

  • Sara Reijnders

   Zeker doen! 🙂 Erg leuk boek, ook gewoon om lekker door te lezen en beetje weg te dromen alsof je al op vakantie bent 😉 Hoor het graag als je een reis gaat maken uit het boek!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: