Help mee!

Vandaag liep ik met een juttas over het strand toen ik een klein bergje plastic balletjes tegenkwam. Eerst dacht ik huh zijn dat aangespoelde eitjes, maar toen ik beter keek kwam ik eigenlijk al snel tot de conclusie dat het plastic was. En toen ik om mee heen keek zag ik dat de balletjes zich langs de hele vloedlijn verspreid hadden. Vrijwel meteen wist ik dit ga ik opruimen. Ik wist dat ik het die dag echt niet allemaal opgeruimd zou krijgen maar elk beetje helpt. Via Instagram en whatsapp heb ik om hulp gevraagd en samen hebben we schat ik toch zo’n 5 kilo aan balletjes van het strand af gehaald. 5 kilo aan plastic dat niet meer de zee in kan spoelen en die vogels en andere dieren niet aan kunnen zien voor voedsel!

Ik heb nu twee opties gehoord over de bron van de balletjes. Het kan zijn dat ze afkomstig zijn van het vrachtschip MSC Zoe die in januari tijdens een storm bij de Duitse kust vracht verloor. Ook wordt er gesproken over een rioolwaterzuivering in Engeland waar het soms fout gaat met als gevolg dat er balletjes in de zee worden geloosd.

Omdat er nog steeds veel kleine plastic balletjes op het strand liggen wil ik ook jou oproepen om dit weekend lekker een strand wandeling te gaan maken en meteen ook wat van de balletjes op te ruimen.

Zelf ben ik de balletjes tegen gekomen in Scheveningen op de vloedlijn ter hoogte van de vuurtoren. Maar de balletjes worden langs de hele Noordzeekust gevonden.

Als je wil gaan opruimen is het handig om een zeef mee te nemen. Wij hebben met een net (ook op het strand gevonden) de plastic balletjes uit het zand gezeefd, dat gaat een stuk sneller dan ze één voor één met de hand oprapen. En verder is het natuurlijk handig om een emmer of vuilniszak of iets dergelijks mee te nemen.

Er wordt onderzoek gedaan naar de plasticballetjes. Als je balletjes tegenkomt kan je dit doorgeven aan Jan van Franeker (
jan.vanfraneker@wur.nl). Hij is geïnteresseerd in de locatie, datum en hoeveelheid van de balletjes.

Ik hoor het graag als je mee gaat helpen met de stranden schoon te krijgen! Zelf ga ik morgen aan het einde van de dag nog even aan de slag.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *