4 petities om te tekenen, teken je mee?

Petities zijn een manier om een verandering aan de overheid of grote bedrijven te vragen. De laatste tijd zie ik veel petities langskomen die ik graag met jullie wil delen! 

Statiegeld
Op 15 maart 2018 wordt er door de tweede kamer gesproken over het uitbreiden van statiegeld, dat wil zeggen dat er ook statiegeld komt op kleine plastic flesjes en blikjes. Uit onderzoek blijkt dat het invoeren van statiegeld twee grote voordelen heeft:
1. Met behulp van statiegeld kan er veel zwerfafval voorkomen worden. In Duitsland staat er al statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes en deze worden dan ook veel minder op straat en in de natuur gevonden.
2. Met behulp van statiegeld gaan we ons afval nog beter scheiden. Er bestaan heel veel soorten plastic. Hoe beter we deze uit elkaar kunnen houden, hoe puurder en daarmee waardevoller de grondstofstromen zijn. Via statiegeld op PET flesjes kan je een specifieke grondstof terugwinnen, namelijk PET (een bepaald soort plastic).

De plastic soup surfer

Ik ben zelf groot voorstander van statiegeld. Helaas werkt Albert Heijn niet mee en is ook de VVD geen voorstander. De andere politieke partijen zijn of lijken wel voorstander te zijn. Teken jij ook deze petitie om net dat laatste zetje in de goede richting te geven?

Teken hier de petitie, let op deze petitie sluit op 23 februari!

Luchtkwaliteit
Milieudefensie heeft een petitie voor een betere luchtkwaliteit. Slechte luchtkwaliteit staat namelijk in de top 3 van veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland (samen met roken en overgewicht). Elke dag roken we gemiddeld 5 sigaretten mee door ongezonde lucht. Daarnaast nemen vuile lucht uitstotende auto’s en busjes veel ruimte in beslag. Ruimte waar we een heleboel leuke andere dingen mee kunnen doen, zoals bijvoorbeeld het vergroenen van de stad, meer speelruimte. Wil jij ook gezonde lucht, minder vervuilend vervoer in de stad, meer ruimte voor fietsen en wandelen en efficiënt en bereikbaar openbaar vervoer? Teken dan de petitie van Milieudefensie!

Ik wil gezonde lucht

Naast het tekenen van deze petitie kan je natuurlijk ook actiever bijdragen aan schone lucht door vaker met het openbaar vervoer of nog beter met de fiets je verplaatsen in de stad.  En heb je wel echt een eigen auto nodig? Er komen steeds meer initiatieven voor deelauto’s, ‘gebruiken is het nieuwe bezitten’

Goed gemaakt, van wegwerp- naar reparatiemaatschapij
Repareren lijkt steeds minder gebruikelijk. Artikelen worden steeds goedkoper worden en het is voor onze portemonnee daarom onaantrekkelijk om iets te laten repareren. Nieuw kopen is al snel goedkoper. Zonde, want het maken van nieuwe spullen heeft een grote impact op het milieu. Ik heb deze petitie getekend voor het verlagen van de btw op reparaties! Tekenen jullie ook? Teken hier de petitie

Maak reparaties goedkoper

Naast het tekenen van deze petitie kan je natuurlijk ook zelf gaan repareren of laten repareren.

Geen overbodige plastic verpakkingen
Veel producten zijn onnodig (in plastic) verpakt en zo creëren we dus onnodig veel afval. Door deze petitie te tekenen vragen we supermarkten en toeleveranciers met gepaste oplossingen te komen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van papieren zakjes in plaats van plastic op de groente en fruitafdeling en geen dubbele verpakkingen. Ik heb deze petitie getekend, teken jij ook? Teken hier de petitie

Stop onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt

Naast het tekenen van deze petitie kan je natuurlijk ook zelf al zoveel mogelijk verpakkingsmaterialen vermijden. Denk aan het meenemen van eigen katoenen tasjes voor groente en fruit. En ook een brood kan je in de supermarkt in je eigen verpakking laten stoppen. (Kom aan het begin van de dag, dan zijn de broden nog niet in plastic verpakt!)

 

Weet jij nog een goede petitie die in dit rijtje thuis hoort? Ik hoor het graag 🙂

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: