6 tips voor tweedehands verhuisdozen

Het huis is nog niet af. Wel zitten onze spullen al in verhuisdozen. Alles staat nu opgeslagen in een opslag en wij wonen tijdelijk bij mijn ouders. Tijdens het inpakken ben ik er achter gekomen dat een verhuisdoos niet gewoon een verhuisdoos is, nee je hebt allerlei soorten en maten dozen.
In deze blog 6 duurzame tips voor verhuisdozen

 1. Tweedehands dozen

Heb je dozen nodig, ga voor tweedehands. Misschien is er wel iemand in je omgeving net verhuisd van wie je de dozen kan overnemen. En anders, op Marktplaats worden heel veel verhuisdozen aangeboden. Wij hebben dan ook geen nieuwe dozen gekocht. Sterker nog, ik heb zelfs verhuisdozen gescoord in de rij voor het grofvuil. ‘Hallo meneer, gaat u die dozen weggooien?’ Het waren nog goede dozen, de beste die we hebben gebruikt zelfs. Ik snap echt niet waarom hij ze weg wilde gooien, maar wij zijn er erg blij mee.

Verhuisdozen zijn groot en onhandig. Hier had ik mij flink in vergist. De eerste verhuisdozen die ik via Marktplaats had gescoord was ik lopend gaan ophalen. Want het was maar drie km lopen (had wel bedacht dat de fiets niet zou werken). Maar lopend bleek ook niet echt handig te zijn. Gelukkig kwam ik mensen tegen die me wilden helpen. Dus ga je dozen ophalen, gebruik een bakfiets, een auto of ga samen lopen (dat kan wel werken).

2. Stevige dozen

Als je op zoek gaat naar dozen, en zeker als je besluit om nieuwe dozen te gaan kopen, zoek naar stevige dozen. Mijn ervaring is dat de dozen van de bouwmarkten niet zoveel gewicht aankunnen en sneller in kwaliteit achteruit gaan, omdat het handvat afscheurt bijvoorbeeld. Een stevige doos maakt het inpakken voor jezelf makkelijker, je hoeft minder rekening te houden met wat je in een doos doet. En de dozen gaan langer mee!
De dozen die ik van het grofvuil heb gered zijn mijn favoriet, dit zijn dozen van het bedrijf AA Verhuizers. Ik vermoed dat elk verhuisbedrijf stevigere dozen gebruikt, zeker als ze verhuisdozen hebben die ze verhuren.  

Trouwens die stevige dozen zijn niet eens echt duurder dan de minder stevige dozen. Zeker niet als je nagaat dat ze hun kwaliteit beter behouden en je ze dus ook zou kunnen doorverkopen als je alles weer hebt uitgepakt.

3. Dozen huren

Naast het kopen van tweedehands dozen kan je er ook voor kiezen om verhuisdozen te huren bij een verhuisbedrijf. En eventueel de verhuizing door dit bedrijf te laten uitvoeren.

4. Andere dozen

Naast verhuisdozen hebben wij ook gebruik gemaakt van andere dozen. Zoals wijndozen voor de wijnglazen en olijfolieflessen. En ook de dozen waarin eerder materialen voor het huis zijn afgeleverd. Dit zijn vaak stevige dozen die we mooi konden hergebruiken als verhuisdoos.
Nadeel is wel dat je allemaal verschillende maten dozen krijgt waardoor vervoer en eventuele tijdelijke opslag (zoals bij ons) iets lastiger is. Stapelen is toch makkelijker als alles de zelfde vorm heeft.

5. Papieren tape

Om de dozen nog beter te kunnen hergebruiken ben ik papieren tape gaan gebruiken. Op de tape heb ik geschreven wat er in de doos zit. Op deze manier zijn de dozen ‘als nieuw’ voor de mensen die onze dozen hergebruiken, zonder verwarrende teksten van ons erop. En onze teksten op de tape maken het voor onszelf ook duidelijker als er op oude dozen al ‘waar naartoe’ en ‘wat zit erin’ informatie van eerdere gebruikers op geschreven staat.

Op deze manier kunnen mensen die na ons de dozen gebruiken de tape er weer afhalen waardoor er geen verwarring ontstaat met wat er in zit of waar de doos naar toe moet tijdens het verhuizen. Daarnaast is het voor ons ook een mooi herkenningspunt voor als er al teksten op de dozen stonden.

6. Opruimen

Tijdens het inpakken ben ik ervan geschrokken hoeveel spullen we hebben. Ik heb de dozen niet geteld (misschien dat ik dat ga doen als het weer uit de opslag komt). Maar het zijn meer dozen geweest dan ik van te voren had verwacht. Ondanks dat ik een tijd terug flink had opgeruimd tijdens de minimalisme game. Ik ben blij dat ik toen veel heb opgeruimd/verkocht/weggegeven omdat ik anders al deze spullen die ik toch niet gebruik aan het verhuizen was.  Maar nu ik zie hoeveel spullen we hebben kreeg ik weer de neiging om op te ruimen. Tijdens het inpakken hebben wij hier niet echt tijd voor gehad. Zodra we de dozen weer gaan uitpakken ga ik dit sowieso doen. En ik denk dat ik dan in onze tuin een garagesale ga organiseren, voordat deze volstaat met planten. Of misschien wel een rommelroute organiseren (dat er door de hele buurt heen mensen zijn die in de voortuin spullen verkopen, dit lijkt me echt heel leuk). Terug naar het verhuizen, heb jij plannen om te verhuizen of ga je bijna verhuizen, kijk of je nu al kan beginnen met opruimen. En gooi goede spullen niet meteen weg maar kijk of je er iemand anders nog blij mee kan maken. Iemand anders er blij mee maken is zoveel leuker!

Onze dozen staan nu nog in de opslag maar deze kunnen we hopelijk in augustus doorgeven aan de volgende gebruikers 😊 Heb jij nog verhuisdozen tips?

4 reacties

 • Melanie

  Je kunt ook kunststof verhuiskratten huren. Die kunnen vrijwel eindeloos herbruikt worden en zijn fijn stevig. Had ik dat geweten toen wij verhuisden dan had ik dat vrijwel zeker gedaan. In België heb je oa kodibox, in NL zijn er ook meerdere aanbieders.

  • Sara Reijnders

   He Melanie, Goede tip! En als ze doorzichtig zijn kan je ook nog zien wat er in zit. Als ik ook nog een keer ga verhuizen ga ik kijken waar je bij mij in de buurt kunststof verhuiskratten kan huren. Maar ik hoop dat dat pas over een hele tijd is! 🙂

 • Isabel

  Leuk verhaal over dozen. Ik heb bij de laatste verhuizing wel verhuisdozen gehuurd bij het verhuisbedrijf. Die zijn inderdaad groot. Ik vond het wel handig, want ze zijn allemaal even groot. Bovendien had ik de verhuizing uitbesteed, dus ik hoefde niet met die grote dozen te sjouwen. 🙂

 • Maria ten Hoeve

  Ik ben er ook van geschrokken toen ik zag hoeveel spullen we hadden! Je verzameld zoveel in de loop der jaren. Nu hebben we een gedeelte in de opslag, tot de in onze nieuwe woning kunnen trekken. Ik kijk erg uit naar het moment dat we alle spullen een plek kunnen geven 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: