Vegan eten in Haarlem

Haarlem is een culinaire stad met ook voor vega(n)s veel opties.  En het valt me op dat je in Haarlem op steeds meer plekken kan genieten van vegan eten. In deze blog laat ik jullie de vegan plekjes van Haarlem zien waar ik heb gegeten en die ik jullie kan aanraden. De meeste restaurantjes met vegan opties zijn wel alleen overdag geopend.

Deze blog had ik klaar toen Corona net in Nederland de kop op stak. Ik dacht toen ‘misschien nog maar even wachten met het plaatsen van deze blog’. En nu heb ik toch besloten om de blog te delen. Juist omdat we deze vegan hotspots kunnen steunen. Daarom heb ik als Corona update erbij gezet of er eten afgehaald kan worden. Zodat je weet waar in Haarlem je vegan hotspots kan steunen. Verder, houd vol, houd afstand en blijf zoveel mogelijk thuis!


De wereld van Jansje
‘De Wereld van Jansje’ lijkt vanuit de grote winkelstraat vooral op een winkel. Maar achterin zit een heerlijke biologische lunchroom. Zowel in de winkel en als in de lunchroom wordt samengewerkt met mensen met een beperking.

Op de kaart staan meerdere vegan opties. Helaas zag ik de laatste keer de Jackfruit burger niet meer op de kaart staan, deze vond ik namelijk echt heel lekker.
Corona update:De Wereld van Jansje heeft geen optie om eten af te halen of te laten bezorgen, wel kan je een cadeaukaart  kopen zodat je als de lunchroom weer open is kan komen genieten van een lekkere lunch

Jansje, Grote Houtstraat 45, www.jansje.nl


Chickpea
Bij Chickpea ben ik nu een keer geweest. En ik had toen een heerlijke grote pita met falafel om mee te nemen. Ook kan je binnen aan het raam zitten (als er plek is). Naast pita’s met falafel maken ze ook hummus bowls; die wil ik graag ook nog een keer proberen.

Corona update: Chickpea is open voor afhaal www.chickpea.nu

Kleine Houtstraat 2a, www.chickpea.nu


By Lima
Een hip restaurantje in het centrum van Haarlem dichtbij de Grote Markt. Als het weer het toe laat zit ik er het liefst buiten op het terrasje. De tafeltjes zowel binnen als buiten vind ik zelf wel wat aan de kleine kant, de maaltijden zijn daarentegen wel weer lekker royaal!

Bij By Lima kan je ontbijten, lunchen, borrelen of genieten van een kopje thee met een lekker stukje vegan taart.

In de zelfde straat als By Lima (richting de Grote markt) zit de fair fashion winkel Brand Mission. Mocht je op zoek zijn naar een nieuw maar duurzaam kledingstuk dan raad ik je aan om hier een kijkje te nemen. Niet iets nieuws nodig, maar wel op zoek naar een lekkere trui of een vrolijk zomerjurkje; Haarlem zit ook vol ook met tweedehands winkeltjes 😉

Corona update: bij ByLima kan je eten afhalen en ook hebben ze tijdelijk een bezorgservice

By Lima, Zijlstraat 65 Haarlem, www.by-lima.nl


Anne & Max
Bij Anne & Max kan je overdag genieten van een ontbijt, lunch, taartje of borrel. Bij Anne & Max heb ik meerdere keren wat gegeten (zowel in Haarlem als in Den Haag): de chocoladetaart, de Very Vegan Club en salade ‘Eet je groente’. Allemaal erg lekker! De vegan High Tea van Anne & Max wil ik graag nog een keer proberen 😊 Bij de High Tea krijg je onder andere huisgemaakte vegan chocolade taart (daar ben ik dol op), roze koeken, soep en verschillende bruschettas.

Anne & Max zit schuin tegenover By Lima en dus ook dicht bij de fair fashion winkel Brand Mission.

Corona update: bij Anne & Max in Haarlem kan je eten afhalen en laten bezorgen

Anne & Max, Zijlstraat 68 Haarlem, www.anemax.nl


Blender
Blender is een druk bezocht restaurantje aan de rand van het centrum van Haarlem. Ze hebben veel plekken bij het raam en bij mooi weer kan je ook buiten zitten op een smal terrasje.

Ik heb hier een hele lekkere açai bowl gegeten, maar de kaart is inmiddels veranderd waardoor deze bowl niet meer op de menukaart staat. Op de menukaart staan wel andere vegan opties voor ontbijt, lunch, borrel en lekkere sapjes en smoothies, deze heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ze hebben vooral veel vegan lunch opties.

Corona update: volgens mij heeft Blender geen afhaal of bezorg opties

Blender, Kleine Houtstraat 138 Haarlem, www.blender-haarlem.nl


Woodstone
Een populaire pizzeria met meerdere vegan opties op de kaart. Zoals een risotto funghi en ananas-basilicum ijs. Ook kan je pizza’s veganizen, door kaas te vervangen door vegan kaas en bijvoorbeeld kip te vervangen door kip van de vegetarische slager (je pizza wordt zo wel iets duurder). Waar ik zelf erg om moest lachen zijn de pizza’s voor als je op de calorieën wilt letten. Je krijgt dan namelijk een pizza met een gat erin… Doe mij maar een hele pizza 😛

Woodstone is een druk restaurant waar je niet kan reserveren (of je moet met 6 of meer zijn).

Corona update: Woodstone bezorgt nu

Woodstone, Hortusplein 2 Haarlem, www.woodstonepizza.nl


Ristorante Novecento
Een Italiaans restaurant in het centrum van Haarlem. Met een aantal vegan gerechten: voorgerechten, pizza’s, pasta’s, nagerechten en ook wijn. Zelf heb ik hier alleen de pizza funghi geprobeerd. Lekker, maar ik vond dat er voor een pizza funghi wel wat weinig paddenstoelen op zaten (mogelijk doordat het er echt heel druk was op het moment dat wij er waren?).

Het restaurant is van binnen groter dan je vanaf de buitenkant denkt. Als je kan kiezen zou ik achter in het restaurant gaan zitten. Bij de ingang kan het namelijk best druk zijn met mensen die een plekje willen of juist pizza komen afhalen. Populaire zaak dus reserveren als je er wilt eten!

Corona update: bij Novecento kan je pizza bestellen die ze laten thuis bezorgen

Ristorante Novecento, Gierstraat 66, Haarlem, www.novecento.nl


SLA
Sla is een biologische saladebar waar ze veel heerlijke vegan opties hebben. Een ideale plek als je gezond buiten de deur wilt eten maar niet een hele avond in een restaurant wilt zitten.  

In het langsfietsen vond ik het er nooit echt gezellig uitzien. Maar toen ik een keer samen met vriendinnen snel wat gezonds wilde eten voor het sporten, en al een paar keer heel lekker bij SLA in Den Haag had gegeten, ben ik er toch naar binnen gegaan. En wat bleek, binnen zit je er eigenlijk erg leuk.

SLA is elke dag open voor lunch en avondeten.

Corona update: SLA is in Haarlem open voor het afhalen of laten bezorgen van een lekkere salade

SLA, Kruisweg 68B Haarlem (dichtbij het station), www.ilovesla.com


Bagels & Beans
Net als in andere grote steden zit er ook in Haarlem een Bagels & Beans. Zelf vind ik de bagel met humus erg lekker. De vegan taartjes van Bagels & Beans heb ik nog niet geprobeerd.

Corona update: de Bagels & Beans in Haarlem is op het moment dat ik dit schrijf niet open

Bagels & Beans, Gierstraat 49 Haarlem, www.bagelsbeans.nl


FrietHoes
Een kleine biologische frietzaak dicht bij het station van Haarlem, met lekkere friet en vegan mayo. Ook hebben ze vegan kroketten maar die heb ik nog niet geprobeerd.
De eerste keer dat ik hier een frietje heb gehaald was vlak voordat ik bij mijn ouders ging eten. Ik had heel veel zin in een frietje en zag toen ik naar binnen keek ‘een heel klein frietje’ op het bord staan. Een slimme zet van FrietHoes, want dat heeft mij naar binnen gelokt (en ik denk nog veel meer mensen met mij). Dat hele kleine frietje was trouwens iets groter dan ik had verwacht en erg lekker.

Corona update: op zaterdag en zondag is de FrietHoes Drive Thru open ook kan je nu een frietje bestellen via UberEats

FrietHoes, Kruisweg 43 Haarlem (dichtbij het station), www.friethoes.nl


Kweekcafé
Het Kweekcafé ligt iets buiten het centrum van Haarlem, midden in de Haarlemmer Kweektuin. Het restaurantje zit deels in een kas met een gezellige hippe sfeer. Op de menukaart staan een aantal vegan opties.

In de kas kan je naast wat eten en drinken ook terecht voor allerlei leuke dingen, bijvoorbeeld een knipbeurt bij Schaar zoekt Haar. Ook worden er geupcyclede producten verkocht, zoals knuffels gemaakt van het draad van oude truien [SR3] en lampen van scheepstouw. Verder kan je heerlijk door de tuin wandelen, zit er een kinderboerderij en een natuurspeeltuin.

En zowel in de kas als in de tuin worden hier activiteiten georganiseerd zoals het ‘Groen in de stad spreekuur’.

Vanaf het station is het ongeveer 20 minuten lopen naar het noorden, via de Bolwerken van Haarlem en door een leuke buurt.

Corona update: eten afhalen of laten bezorgen is geen optie, wel verkopen ze nu strippenkaarten en cadeaubonnen die je kan inwisselen als ze weer open zijn.  

Kweekcafé, Kleverlaan 9 Haarlem, www,kweekcafe.nl


Waar ik nog niet geweest ben

Deze blog zal blijven groeien. Als ik weer een restaurant met vegan opties heb uitgeprobeerd zal ik die aan deze blog toevoegen. Tips? Laat het mij weten 😊 Restaurants in Haarlem die ik al op mijn lijstje heb staan zijn:

  • Native, corona update: afhalen of laten bezorgen is niet mogelijk
  • Jetties, corona update: via Deliveroo kan je eten van Jetties laten thuisbezorgen
  • VanVeg, corona update: volgens mij is vanVeg nu gesloten, maar dit weet ik niet helemaal zeker
  • New Vegas, corona update: er is een tijdelijk pick-up menu, van woensdag tot zondag kan je eten afhalen of laten bezorgen
  • Mica Coffee Bar, corona update: ze zijn open voor koffie en cake to go
  • Freaking Vegan, corona update: je kan eten komen afhalen of laten bezorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *