Leestip Drawdown, het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren

In deze bizarre, onzekere tijd heb ik behoefte aan positieve berichten en kansen. Bijvoorbeeld zo’n hoopvol boek als Drawdown. Het boek staat vol met oplossingen om verdere klimaatverandering tegen te gaan.  En het mooie is, voor het merendeel van de onderzochte oplossingen hebben we de technieken al!

Een groep wetenschappers, onderzoekers en professionals van over de hele wereld hebben samengewerkt aan een groot onderzoek ‘the Drawdown’. Ze hebben 100 realistische oplossingen voor het tegengaan van klimaatverandering geïdentificeerd en vervolgens zeer grondig berekend hoe kansrijk de maatregelen zijn. Hoeveel ze bijdragen aan het tegengaan van de klimaatverandering, maar ook welke investeringen er nodig zijn en welk financiële rendement de maatregelen hebben. En vervolgens hebben ze de maatregelen gerangschikt op effectiviteit. Maar daarbij moet je niet vergeten dat we ze allemaal nodig hebben!

De onderzoekers verwachten dat als we deze maatregelen op grote schaal toepassen we niet alleen de klimaatverandering kunnen afremmen, maar dat we zelfs een keerpunt kunnen bereiken (een afname van de broeikasgassen in de atmosfeer). En voor 80 van deze oplossingen hebben we de technieken dus al. Super toch!

In het boek staan oplossingen waar we allemaal aan denken, zoals windenergie (oplossing #2) en isolatie van gebouwen (oplossing #31) maar ook oplossingen waar je misschien nog niet aan had gedacht zoals onderwijs voor meisjes (oplossing #6). En zelf had ik niet verwacht dat het tegengaan van voedselverspilling zo effectief is; deze staat namelijk op plek 3!

Ik vind het heel interessant om te zien dat er zo’n diversiteit is aan kansrijke maatregelen. Nieuwsgierig naar de top 10 effectiefste maatregelen?

 1. Koelmiddelen
 2. Windturbines
 3. Voedselverspilling tegengaan
 4. Een plantrijk dieet
 5. Tropische bossen
 6. Onderwijs voor meisjes
 7. Gezinsplanning
 8. Zonneparken
 9. Bosbeweiding
 10. Zonnepanelen op het dak

En als je beter naar de hele lijst met oplossingen kijkt, zie je dat ze allemaal een positieve insteek hebben. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gesproken over overbevolking tegengaan, maar over onderwijs voor meisjes. Het verschil tussen een vrouw die tot haar 12de onderwijs heeft gehad en een ongeschoolde vrouw is zo’n 4 tot 5 kinderen. En minder kinderen betekent minder uitstoot van broeikasgassen. 

Het boek gaat over een groot onderzoek naar de 100 oplossingen, toch is het wel goed te lezen. Geen lastige woorden en de oplossingen zijn los van elkaar te lezen. Als je wil kan je zelfs kriskras door het boek heen en bijvoorbeeld één oplossing per keer lezen. Dat is wat ik zelf doe. Ik kies gewoon elke keer de oplossing uit waar ik op dat moment het meest nieuwsgierig naar ben.  

Dit positieve boek biedt kansen, oplossingen waar we nu al mee aan de slag kunnen. Een echte leestip. Benieuwd naar het boek? Kijk of jouw bibliotheek het boek heeft of je het van iemand kan lenen. Lukt dat beide niet, dan kan je het boek Drawdown natuurlijk ook kopen (dit is een affiliatie linkje).

2 reacties

 • Eveline

  Zeker een goed maar ook erg groots, wil je dicht bij en handelings perspectief, neem dan het oorspronkelijke 40 punten plan van Urgenda, inmiddels 54 punten plan!!!
  Dan kan je nu al beginnen en voel je dat je een bijdrage levert!! Succes allemaal

  • Sara Reijnders

   He Eveline, leuk dat je reageert. Het oorspronkelijke 40 puntenplan van Urgenda is ook zeker interessant en misschien iets meer gericht op Nederland. Zelf zie ik alleen niet zo dat de een meer handelingsperspectief geeft dan de ander. Ik zie in ieder geval ook veel handelingsperspectief in de maatregelen die genoemd worden in het boek Drawdown, zoals meer plantaardig eten, voedselverspilling tegen gaan, carpooling en indirect bijvoorbeeld ook energie afsluiten bij een duurzame energieleverancier. Het mooie is wel dat er dus nog meer oplossingen zijn dan die alleen in het boek Drawdown genoemd worden. Al vallen ze voor een groot deel denk ik ook wel samen 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: