7 sloopafval tips

Wij hebben een klushuis gekocht. Inmiddels zijn we al drie maanden elk weekend aan het klussen en dat houdt tot nu toe voornamelijk in dat we aan het slopen zijn. Slopen, slopen en nog meer slopen. En ja, dat zorgt voor heel veel afval. Au! Bij de milieustraat worden we al herkend, wat ik ook wel weer grappig vind. Het is absoluut niet zero waste, maar wel voor het goede doel. We willen het huis duurzaam verbouwen en toekomstproof maken.

Aan het begin van de verbouwing was het sloopplan minder rigoureus, maar nu is toch bijna alles gestript. Vrienden die langskomen vragen zich of we die paar gipsen plafonnetjes die er nog wel inzitten er ook niet uit moeten halen. Maar het antwoord tot nu toe is ‘nee’. Die zijn goed, we hoeven er niet achter te zijn, dus die laten we zitten. Maar verder is dus wel bijna alles het huis uit, van keuken tot badkamer, alle vloeren, oude verwarmingsleidingen, radiatoren en de cv. We zijn nu zelfs bezig met de bouwvloer van de beneden verdieping.

Tijdens het slopen en het wegbrengen van het afval heb ik dingen geleerd en ben ik blij met hoe wij het hebben aangepakt.

Mijn sloopafval tips:

1. Houd de verschillende materialen gescheiden

Dit vond ik niet alleen prettig werken, het zorgt er ook voor dat je materialen goed gescheiden bij de milieustraat kan inleveren. Als je eerst alles op een grote hoop gooit wordt het bijna onmogelijk om het nog gescheiden in te leveren. En dat is zonde. De materialen kunnen namelijk nog gebruikt worden.

Daarnaast kan het ook nog eens financieel aantrekkelijk zijn; bij de milieustraat van Haarlem werd ons verteld dat als we wel alles doorelkaar hadden aangeleverd, we mogelijk hadden moeten betalen voor het storten. Er zijn ook milieustraten waar altijd kosten in rekening worden gebracht.

Een andere reden om de stromen gescheiden te houden noemde ik al kort. Het werkt erg fijn! Het is meteen duidelijk of je voorzichtig moet zijn met een zak omdat er bijvoorbeeld stukken steen in zitten of dat er behang in zit en je er dus niet echt aan kan bezeren.

2. Aanhanger lenen

Wij ontdekten dat je een aanhanger kan lenen bij de milieustraat bij ons in de buurt. Erg handig en het kost je niets. Wel moet je hem van te voren reserveren en zijn de tijdslots niet altijd even handig. Wij hebben er twee keer een geleend en dat betekende vroeg op, omdat rond half 12 de aanhanger weer terug moest zijn.

3. Aanhanger via marktplaats

Omdat wij heel veel moeten klussen hebben wij na twee keer een hanger geleend te hebben, ervoor gekozen om via marktplaats een aanhanger te kopen. Dit was een goede keus en als wij klaar zijn met klussen dan gaat de aanhanger weer op marktplaats om de volgende klussers te helpen.  Maar voor wie aan een kleine verbouwing begint is het lenen van de aanhanger ook echt een goede optie!
Let op, voor wie dit ook gaat doen, bij de milieustraat van Haarlem mag je niet met een dubbel-as aanhanger of met een bedrijfsbusje afval komen storten. Goed om in de gaten te houden als je iets gaat kopen of van iemand kan lenen.  Verder is het tegenwoordig verplicht om het materiaal met een net o.i.d. af te schermen als je gaat rijden. Als je dit niet hebt kan je een boete krijgen. 

4. Geen grote container

Tot nu toe hebben wij geen grote container laten komen, maar het afval steeds soort bij soort weggebracht. Als we wel voor een grote container hadden gekozen dan hadden we het afval niet zo goed gescheiden kunnen houden.

5. Werk met bouwafvalzakken en bakken

Werk met bouwafvalzakken en bakken. Stevige bakken vind ik zelf het handigste. Als ze niet te zwaar worden zijn ze makkelijk te verplaatsen. En je kan ze zo neer zetten dat bijvoorbeeld de tegels die je van de muur tikt meteen in de bak vallen (scheelt weer opruim werk). Let op, een grote bak kan snel erg zwaar worden. Op tijd legen dus.
Ook gebruikten wij bouwafvalzakken. Deze zakken zijn een stuk sterker dan een gemiddelde afvalzak en goed her te gebruiken. Al gaan ze wel in kwaliteit achteruit (vooral als er tegels in hebben gezeten).

6. Oud ijzer naar de oud ijzer boer

Oud ijzer, een radiator kan echt veel wegen! Daarom hebben wij deze laten ophalen door een oud ijzer boer die in de buurt van ons nieuwe huis woont. Wij blij, hij blij. Niet alleen de zware radiatoren gingen mee, maar ook een hele bak oude schroeven en spijkers. Tijdens het slopen heb ik heel veel spijker en schroeven verzameld. Om te voorkomen wij erin stappen of juist met ons hand erin grijpen. De spijkers die ik uit de planken en balken heb getrokken hield ik vervolgens apart. Je kan deze trouwens ook los bij de milieustraat inleveren.

7. Moet je het echt slopen?

Maar voordat iets echt sloopafval is, stel je zelf de vraag kan ik het niet laten zitten, her gebruiken, weg geven of misschien verkopen? Zo gaat een oud verwarmingssysteem dat bij ons in het huisje in de tuin hing naar een klein museumpje.

Wij hebben uiteindelijk weinig laten zitten. Wel hoop ik dat de lambrisering van de trap het klussen overleeft. En we gaan de oude balken hergebruiken om de vloer op zolder, waar de wasmachine komt, te verstevigen. En ben ik nog op zoek naar een mooie bestemming voor de oude bouwvloer; misschien dat ik er een tafel mee ga maken ofzo.

Bij het behouden of hergebruiken van materialen is het wel goed om na te gaan of de kwaliteit nog goed is. De milieu impact is misschien wel groter als je nu veel moeite doet om iets te behouden en dat je dat een paar jaar later toch gaat vervangen. Zeker als je net als wij een huis helemaal van de basis kan opbouwen. Zo twijfelden we over het behouden van de vloer, maar hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt. De vloer pakken we nu meteen aan zodat we de kruipruimte goed kunnen isoleren en dat we het huis met vloerverwarming kunnen gaan verwarmen. 


Dit waren mijn sloopafval tips. Veel plezier en succes voor als je ook een klusavontuur aangaat! Heb jij nog andere tips? Ik ben benieuwd, wij zijn namelijk nog wel even bezig.

6 reacties

 • Hermien - Kouwekleren

  Ik heb helemaal geen verbouw of verhuisplannen, maar ik vind erg praktische tips. Het klinkt allemaal heel logisch, maar juist in drukke en hectische tijden als zo’n verbouwing is het goed om hier bij stil te staan. Wat een project zeg, supertof!

  • Sara Reijnders

   He Hermien, het is zeker een flink project! Soms lastig maar vooral ook erg leuk. We zijn ontzettend veel aan het leren en zijn lekker zelf bezig. Deze week is ook de aannemer in het huis begonnen. Ben nu nog op zoek naar een manier hoe ik ook deze mannen het afval mooi kan laten scheiden. Het gaat grotendeels goed, alleen dan liggen er toch ineens sporen van de lunch in een stapel stenen en vind je overal peuken in de tuin. Aah zelfs zwerfafval in mijn eigen tuin… Maar daar ga ik vast wat op verzinnen 🙂

 • Natalie

  Je leuke blog over de sloop en verbouwing is erg herkenbaar. Vorig jaar zaten wij midden in de restauratie van een klushuis. Je verkijkt je gewoon op de hoeveelheid afval er uit zo’n huis komt. Ik beken met schaamte dat wij niet zo consciëntieus met de scheiding van afval zijn omgesprongen als jij. En dan achteraf te bedenken dat we best veel hadden kunnen hergebruiken… .

  • Sara Reijnders

   He Natalie, ik kan mijn heel goed voorstellen dat je lekker aan het slopen bent geweest en achteraf bedenkt ‘he dat materiaal hadden we eigenlijk heel goed kunnen gebruiken’. Wij hebben gelukkig veel bewaard maar alsnog ook dingen gehad waarvan ik achteraf dacht ‘he dat hadden we eigenlijk best kunnen hergebruiken’ en had ik dus niet weg hoeven gooien’. Dat gebeurt dus zelfs als je er heel erg op let.
   Ik werd heel blij toen ik er achterkwam dat de elektricien ijzeren houdertjes voor de elektrabuizen hergebruikt en toen zijn we die ook apart gaan houden! 🙂

 • Maria ten Hoeve

  Bedankt voor deze handige tips, hier heb ik echt veel aan! Wij staan op het punt te verbouwen en onze oude tuinschuur weg te halen, we moeten ook een container huren om het afval in te doen, maar weet niet precies hoe je alles het beste scheidt. De tip over de bakken en bouwzakken gebruiken ga ik zeker meenemen.

 • Emma

  Bedankt voor de goede tips over sloopafval! Mijn vriend en ik zitten in dezelfde situatie, ook wij hebben een klushuis gekocht en hebben veel sloopafval. We zullen tip 6 zeker opvolgen, we hebben erg veel oud ijzer uit het huis gehaald. Wat slim om ook spijkers en schroeven in te leveren, daar zal ik ook eens naar kijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: