Mijn ervaring met duurzame kledingmerken

Met het enorme kledingaanbod van nu is tweedehands kopen een hele duurzame optie. Maar om aan een toekomst te werken waarin kleding op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd wordt, is het ook belangrijk dat we de kledingmerken steunen die zich daarvoor inzetten. Daarom hangt er naast tweedehands kleding ook vaker een duurzaam geproduceerd kledingstuk in mijn kast. In deze blog deel ik mijn ervaringen met die kleding die ik heb.
Hiermee wil ik je absoluut niet stimuleren om alleen maar meer kleding te kopen. Wel wil ik je helpen met keuzemogelijkheden als je iets nieuws nodig hebt. Mijn ervaringen kunnen jou een beter beeld geven van een product, zoals bijvoorbeeld dat bepaalde sokken erg warm kunnen zijn (vind ik fijn in de winter, maar voor de zomer juist niet zo).


Veja
Thuis hebben we drie paar Veja schoenen staan. Mijn vriend heeft een paar zomerschoenen van Veja (die hij nu ook in de ‘winter’ draagt) en ik heb een winter- en zomerpaar. De winterschoenen die ik heb zijn erg warm, fijn voor in de winter, maar daardoor helaas niet geschikt voor het gehele jaar.

Ik kocht mijn schoenen bij Brandmission in Haarlem, een leuke duurzame kledingwinkel. Woon je niet in de buurt van zo’n winkel,  de Veja schoenen zijn ook online en bij grote winkels zoals de Bijenkorf te koop.


Thought
Het grootste deel van onze sokken is van het merk Thought. Het zijn zachte sokken met leuke printjes erop, van zebra’s tot orka’s, tot tuingereedschap. Waarbij wij zowel vrouwen- als mannensokken in huis hebben. De sokken zijn one size fits all. Zelf heb ik maat 39, de vrouwensokken zitten goed en de mannensokken zijn voor mij net iets aan de grote kant maar heb er geen last van als ik ze aan heb. Heb je kleinere voeten, dan zou ik niet voor de ‘mannen’ variant kiezen.

Wat mij verbaast is dat de mannensokken die wij hebben gekocht warmer zijn dan de vrouwen sokken. Of ik heb onbewust winter (mannen) en zomer (vrouwen) sokken gekocht. Of ze zijn net iets anders gemaakt. In de zomer zijn de mannensokken wat te warm, maar in de winter is dat juist weer heel fijn.  

De Thought sokken zijn gemaakt van biologische bamboe, maar ook plastic. Ik ben op zoek geweest naar sokken waar geen plastic in verwerkt is. Deze heb ik tijdens het zoeken naar nieuwe sokken niet gevonden. 

Wil jij ook Thought sokken? Het valt mij op dat er vaak nieuwe printjes te koop zijn. Zit er nu geen printje tussen waar jij echt blij van wordt, wacht dan even tot het volgende seizoen.


Organic Basics
Van Organic Basics heb ik onderbroeken en een hemdje uit de lijn ‘invisible’. Het zit erg lekker, en zoals de naam al doet vermoeden, zit mooi ‘onzichtbaar’ onder bijvoorbeeld strakke (sport)kleding. Het hemdje is een van die kledingstukken die ik, nu het winter is, de kast niet haalt. Ik was het snel en wil het meteen weer dragen. Het fijne van dit hemd vind ik dat het niet omhoog kruipt. Dat heb ik wel vaak met andere hemden, iets dat ik heel irritant vind. De invisible lijn is gemaakt van gerecycled plastic.


Saint Basics
Van Saint Basics heb ik meerdere kledingstukken: onderbroeken, een bh, een sport bh en een shirt.

De bh (Eucalyptus bralette zoals Saint Basics hem noemt) is echt een van mijn favorieten kledingstukken. Zodra deze uit de was komt vis ik hem er meteen weer uit om te dragen. Ook de sport bh zit goed en is lekker zacht. Deze had van mij wel wat strakker mogen zitten (misschien had ik een maat kleiner moeten kiezen).

Ik heb een T-shirt van Saint basics. Het shirt zit erg lekker, maar qua look valt deze alleen wel wat ruim waardoor het shirt helaas niet echt onder een jurkje past. Maar onder een trui of voor tijdens de yogales vind ik het ideaal.

Heb je nieuw ondergoed nodig? Met de code SARA10 krijg je 10% korting


Batoko
Batoko is een klein Engels merk dat badpakken maakt. Badpakken om vrolijk van te worden, gemaakt van gerecycled plastic en met leuke prints. Ik vond het even spannend om het badpak te bestellen, het moet namelijk wel echt goed zitten. Maar gelukkig zit het badpak ook echt goed. Ik koos voor de orka print maar er zijn nog meer leuke prints. Mocht je het kreeftenzwempak kopen, voor elk verkocht kreeftenzwempak wordt er nu een babyzeekreeft grootgebracht en in zee vrijgelaten.


Lar palazzo
Van Lar Palazzo heb ik een wit gestreept pak. Het pak is gemaakt door een Spaanse ontwerpster Monica Lavandera. Voor het pak heeft ze gebruik gemaakt van reststof. Een stof die over is gebleven bij het produceren van andere kleding.


Benieuwd naar meer ervaringen? Hermien van de blog Kouwekleren schreef een vergelijkbare blog met de duurzame kledingmerken die bij haar in de kast hangen.  Verder ben ik ook benieuwd naar jouw ervaringen.

Deze blog bevat een affiliatielink #Saint Basics

4 reacties

 • Veerle Colle

  Bepaalde merken hier ken ik ook! Zoals Organic Basics en Veja. Wat de plastic in de sokken betreft: dat is vaak voor de elasticiteit, denk ik. Zodat je ze dus in verschillende maten kan dragen. Ik ben vast geroest aan het merk Qnoop op vlak van sokken. 🙂 Hou er enorm van, lekker warm en comfortabel!

  • Sara Reijnders

   Ik denk ook dat dat te maken heeft met de elasticiteit! Qnoop kende ik nog niet. Heb het meteen even opgezocht, zitte leuke sokken tussen en ze zien er heel comfortable uit 🙂

 • Ageda Venema

  Dank je wel voor de tips. Wat fijn dat er steeds meer duurzame merken komen. Ook op het gebied van schoenen, want daar loop ik nogal eens op vast. Ik loop er net zolang op totdat ze echt helemaal versleten zijn, maar naarmate ik ouder word merk ik dat dat minder goed voor m’n rug is. 😉 Dus ik ga op zoek naar Veja schoenen. Nog een mooi en duurzaam merk voor sokken is SOXS.co. Geitenwollensokken (van schapenwol :)) waarin ik nooit meer koude voeten heb. Net als Thought one size fits all (apart heren/dames).

  • Sara Reijnders

   Zeker fijn ja! Ik zie ook steeds vaker mensen op Vejas lopen. Altijd een klein binnenpretje als ik weer iemand spot op Vejas of Thoms. Andere kledingstukken zijn vaak iets lastiger te herkennen.

   Mocht je in de buurt van Haarlem of Amsterdam wonen dan raad ik aan om bij Brainmision langs te gaan om schoenen te passen. Naast Veja verkopen ze er ook Thoms en nog een ander duurzaammerk geloof ik. Zeker bij schoenen is het fijn als je ze kan passen! 😊 Beide merken vind je trouwens ook (steeds meer) bij ‘gewonen’ schoenen winkels! Succes met de schoenen zoektocht 😃

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: