
Vegan gourmetten met de feestdagen
Met de feestdagen wordt er veel gegourmet. En bij gourmetten wordt er vaak aan veel vlees gedacht. Maar gourmetten is echt niet alleen voor vleeseters, ook zonder of met minder vlees kan je heerlijk gourmetten. Je kan vegan ‘vlees’ stukjes kopen. Maar wat ik zelf veel leuker vind is groenten en fruit op allerlei manieren. In deze blog deel ik een paar vegan gourmet ideeën.
Oesterzwam shoarma
Ingrediënten:
- 2 oesterzwammen
- Shoarma kruiden
- Optioneel: knoflook, ui, paprika
Voorbereiding:
- Scheur de oesterzwam in dunne reepjes
- Bak de oesterzwam alvast in een grote pan zodat deze glazig worden
- Voeg de shoarmakruiden toe en bak nog 1 minuut
- Dan kan de oesterzwam in een kommetje voor op tafel
Aan tafel:
- Bak de oesterzwam shoarma in je pannetje met een klein beetje margarine
- Als je wil kan je de oesterzwam shoarma combineren met bijvoorbeeld knoflook, ui en paprika
Tempeh
Ingrediënten:
- 1 blok tempeh
- Scheutje sojasaus
- Scheutje ketjap
- 1 teentje knoflook
- Sesamzaad
- Optioneel: tomaat, ui, taugé, banaan
Voorbereiding:
- Snijd de tempeh in kleine blokjes en doe deze in een kom
- Snijd een knoflook fijn en voeg dit toe aan de kom met tempeh
- Voeg aan de kom met tempeh een scheutje sojasaus en een scheutje ketjap toe
- Laat dit mengsel intrekken (minimaal een half uur) en dan kan de tempeh op tafel
Aan tafel:
- Bak de tempeh in je pannetje tot het er lekker bruin uit gaat zien
- Als je wil kan je de tempeh combineren met bijvoorbeeld tomaat en ui, taugé of juist met banaan
- Strooi over de gebakken tempeh was sesamzaad
Jack Fruit
Ingrediënten:
- 1 blik Jack Fruit (groene Jack Fruit)
- 2 eetlepels bbq saus
Voorbereiding:
- Maak het blik open en spoel de Jack Fruit af met koud water
- Verwijder de harde stukjes en pitten (je houdt het slierterige deel over)
- Spoel dit nog een keer af
- Bak de Jack Fruit in een pan voor zo’n 5 minuten
- Voeg de bbq saus toe en bak nog 1 minuut
- Dan kan de Jack Fruit in een kommetje voor op tafel
Aan tafel:
- Bak de Jack Fruit in je pannetje
Mais pannenkoekjes
Ingrediënten:
- Pannenkoekenbeslag (zie pannenkoekjes hier onder)
- 1 klein blikje mais
- 2 bosuitjes in dunne ringen
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1/2 fijn gesneden rode peper (of meer afhankelijk van de pittigheid van de peper)
Voorbereiding:
- Maak het pannenkoekenbeslag zoals beschreven bij pannenkoekjes
- Voeg hier de mais, gesneden bosui, knoflook, gemalen komijn en fijn gesneden rode peper aan toe en mix dit door elkaar
Aan tafel:
- Giet wat beslag in je pannetje en bak deze aan twee kanten zoals je ook bij een normale pannenkoek zou doen
Pannenkoekjes
Ingrediënten:
- 250ml plantaardige melk
- 150 gram tarwebloem
- 1 eetlepel ‘ei-vervanger’ (o.a. verkrijgbaar bij de Ekoplaza)
- 30ml kraanwater
- Poedersuiker, appelstroop, jam, net wat jij op je pannenkoekje wil
Voorbereiding:
- Meng 1 eetlepel ‘ei-vervanger’ met 30ml water, roer goed en zet dit vervolgens zo’n 5 minuten aan de kant
- Meng de bloem met de plantaardige melk en voeg vervolgens de ‘ei-vervanger’ toe
- Doe het mengsel in een maatbeker zodat het beslag makkelijk in de pannetjes gegoten kan worden, of doe het mengsel in een kommetje met daarbij een (jus)lepel waarmee je het beslag in het pannetje kan gieten
Aan tafel:
- Giet/schep het beslag in je pannetje en bak zoals een pannenkoek
Gesneden groenten en fruit
In dit lijstje mag gewoon groenten en fruit natuurlijk ook niet ontbreken. Je kunt allerlei soorten gebruiken die een korte garingstijd hebben
- Cherry tomaatjes doormidden gesneden
- Paprika in kleine stukjes
- Ui in dunne ringen gesneden
- Champignons, shiitake of een andere paddenstoel in stukjes gescheurd of gesneden
- Courgette in kleine blokjes gesneden
- Banaan, lekker voor in de pannenkoekjes of bij de tempeh
- Druif, lekker om zo op te snoepen
Stokbrood met kruidenboter en muhammara
Ingrediënten:
- Stokbrood
- Muhammara (lees hier als je deze ook zelf wilt maken)
- Plantaardige boter (bijvoorbeeld een pakje Becel 100% plantaardig biologisch of Flower Farm)
- 2 a 3 teentjes knoflook
- Gemalen peper
- Fijn gesneden peterselie (zoveel als je lekker vindt)
- 1 bosuitje
Voorbereiding kruidenboter:
- Doe de boter in een kommetje (zoveel als je denkt dat jullie gaan opeten)
- Snijd de knoflook en peterselie fijn
- Snijd de bosui in dunne ringen
- Meng alles door elkaar en voeg nog peper naar smaak toe en de kruidenboter kan op tafel
Aan tafel: Smeren maar 😉
Aardappelsalade
Ingrediënten:
- 5 a 6 aardappels (niet kruimig)
- 1 appeltje
- 3 bosuitjes
- 2 a 3 flinke lepels vegan mayo (afhankelijk van je eigen smaak)
- peterselie
- paar kappertjes
- zwarte peper
- paprikapoeder
Voorbereiding:
- Schil en kook de aardappels tot deze gaar zijn
- Snijd de bosui in dunne ringetjes
- Snijd de peterselie fijn
- Schil de appel en snijd deze in blokjes
- Snijd de aardappels in stukjes
- Doe ui, peterselie, peper, paprikapoeder, appelstukjes en kappertjes in een kom en meng het met de vegan mayo
- Schep de aardappel voorzichtig door deze dressing en de aardappelsalade kan op tafel
Heb jij nog een lekkere vegan gourmette tip? Ik ben benieuwd!
Smakelijk eten 😊


3 reacties
Astrid
Wat heerlijk allemaal, zeg! Kun je gerechtjes ook vooraf maken of is het nodig alles vlak van te voren te prepareren?
Sara Reijnders
Je kan de gerechtjes zeker van te voren al maken. De banaan zou ik wel pas vlak van te voren snijden, maar dat is zo gedaan 🙂
Sara Reijnders
Je kan de gerechtjes zeker van te voren al maken. De banaan zou ik wel pas vlak van te voren snijden, maar dat is zo gedaan 🙂