4 tips voor het vinden van gereedschap

Tijdens het klussen aan ons nieuwe huis hebben we al veel gereedschap gebruikt. Van stoomreiniger om het behang van de muur te krijgen, tot sloophamer om een klein muurtje te verwijderen, tot koevoet waarmee we onder ander de bouwvloer los hebben gekregen, een slijptol, een elektrische zaag, bouwstofzuiger en nog veel meer. Mijn vriend had voordat we met de verbouwing begonnen al best wat gereedschap, maar niet al het gereedschap dat we tijdens het klussen nodig hebben. Of we hebben het al wel, zoals een koevoet en een ladder, maar tijdens het klussen waren drie koevoeten en meerdere ladders toch echt wel handig.
Omdat het kopen van nieuwe spullen, en vooral van apparaten, een grote milieu impact heeft, en ook wel omdat het veel geld kan schelen, hebben wij niet meteen al het gereedschap dat we nodig hebben nieuw gekocht. Als we iets nodig hebben dat we nog niet hebben, kijken we eerst of we het kunnen lenen, huren of tweedehands kunnen kopen. In deze blog deel ik tips voor het vinden van gereedschap.

1. Gereedschap lenen

Als we gereedschap nodig hebben dat we niet al hebben liggen, kijken we eerst of we het van iemand kunnen lenen. Zo hebben we veel gereedschap geleend van familie en vrienden, buren en collega’s. Soms vragen we zelf aan iemand of diegene de gezochte tool heeft en wil uitlenen. Een andere keer bieden mensen spontaan tips en zelfs de gezochte tool aan als ze horen waar wij mee bezig zijn. 😊 Dus vertel vooral enthousiast aan anderen waar je mee bezig bent.

Hebben de mensen die je kent het gereedschap niet? Via apps zoals Peerby en Nextdoor, maar bijvoorbeeld ook via een lokale Facebook groep kan je vragen/kijken of je het gereedschap van iemand uit de buurt kan lenen.

Ben je net als wij bezig met een grote verbouwing, zet als het mag namen op het geleende gereedschap. Bij hele specifieke tools zoals een bouwstofzuiger, een stoomreiniger of … onthoud je waarschijnlijk wel van wie je hem hebt geleend. Maar het wordt lastiger met gereedschap zoals zagen, koevoeten en meer van dit soort gereedschap. Bij een grote verbouwing heb je namelijk veel gereedschap nodig en veel aan je hoofd. Het zou dus zomaar eens kunnen dat je niet meer weet van wie je iets hebt geleend. Om alles weer goed terug te kunnen geven ben ik blij dat wij namen op een deel van het gereedschap hebben gezet. Let op, bij intensief gebruik kan de naam die je met stift op het gereedschap hebt gezet er weer afslijten. Als je niet op de tool kan schrijven kan je de naam ook op stukje schilderstape zetten. Of maak een foto van de tool en van wie je het leent.  
Wij hebben trouwens ook op een deel van ons eigen gereedschap onze naam gezet. Er komen verschillende mensen bij ons langs om een klus voor ons uit te voeren. Door namen op het gereedschap te zetten zal er minder snel per ongeluk gereedschap meegenomen worden.

2. Tweedehands gereedschap

Op marktplaats wordt veel gereedschap aangeboden, zowel nieuw als tweedehands. Als je graag tweedehands wilt kopen dan is het hier wel even opletten. Er wordt namelijk ook veel aangeboden door kleine bouwmarktjes en bedrijfjes. Tip, vink in het filter conditie aan dat je opzoek bent naar een gebruikt of zo goed als nieuw product. Op deze manier filter je de meeste winkels die echt nieuwe producten aanbieden er zo uit.
Als je op Marktplaats niet direct het gereedschap vindt wat je nodig hebt dan kan je heel handig een zoekopdracht uitzetten. Het lastige hiervan vind ik wel dat als je er achter komt dat je bepaald gereedschap nodig hebt, je het vaak snel nodig hebt om verder te kunnen. Of je moet van te voren al goed weten wat er allemaal bij een klus komt kijken.

Voor onze verbouwing hebben wij o.a. een lakschaaf, zaagtafel en de aanhanger via marktplaats gekocht. Vooral voor de lakschaaf hebben we even geduld nodig gehad, maar uiteindelijk wel voor een goede prijs kunnen kopen.

En als je geluk hebt kan je ook bij de kringloop het gereedschap vinden waar je naar op zoek bent.

3. Gereedschap huren

Ook het huren van gereedschap is een optie. Dit hebben wij zelf (nog) niet gedaan. Maar misschien dat het nog komt. Je kan gereedschap in ieder geval huren bij de verschillende grote bouwmarkten (en misschien ook wel bij een kleinere bij jou in de buurt). En via Peerby kan je gereedschap huren van je buren.
Wat voor mij geen optie meer is, maar misschien voor jou wel, is het huren van gereedschap bij de verhuurder van je woning. Zo kon ik toen ik op kamers ging van de verhuurder gereedschap huren zoals bijvoorbeeld een behangstomer.

4. Specialisten inhuren

Soms hadden we het specifieke gereedschap niet zelf. In plaats van op zoek te gaan naar het gereedschap besloten we om een specialist in te huren om de klus voor ons uit te voeren. Deels ook omdat het ingewikkeldere dingen leken (bleek achteraf vaak wel mee te vallen) en/of omdat op een gegeven moment je tijd ook op is en een klus gewoon moet gebeuren.  

En als je dan eenmaal het juiste gereedschap gevonden hebt. Onderhoud het dan goed. Nu kan het meeste gereedschap wel tegen een stootje maar het is toch zonde als je het bijvoorbeeld buiten vergeet en het dan verroest.


Ik ben benieuwd, heb jij nog tips voor het vinden van gereedschap?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *