Duurzame keuzes bij het kopen van ons huis

In december was ik er voor het eerst en ik was meteen verliefd op het huis. Een dag later ben ik nog een keer samen met mijn vriend gaan kijken. En nog twee dagen later zaten we met de eigenaar aan tafel en schudden we elkaar de hand (dat kan toen nog). Super blij en meteen in de startblokken om van alles te regelen. In deze blog neem ik je mee in de keuzes die wij hebben gemaakt voor de hypotheek, verzekeringen en de energieleverancier.

Een groene hypotheek

Eerder maakte ik al de keus om van bank over te stappen omdat ik niet wil dat mijn geld geïnvesteerd wordt in zaken waar ik niet achter sta zoals wapenhandel of palmolieplantages.
Voor het kopen van het huis moest ik geld gaan lenen. Het is aantrekkelijk om te denken dat het dan niet uitmaakt bij welke hypotheekverstrekker je het geld leent. Als het geld in jouw huis zit kan de bank het namelijk niet meer investeren in bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Maar vergeet niet dat de hypotheekverstrekker ook veel geld verdient met de hypotheek. Door de jaren heen betaal je namelijk veel rente over het geleende geld. Denk maar aan de waarschuwing ‘geld lenen kost geld’. Het geld dat de banken ermee verdienen kunnen ze vervolgens weer investeren in die zaken waar ik niet achter sta. En dat wil ik niet.

Daarom heb ik, voordat wij naar de hypotheekadviseur gingen mijzelf verdiept in duurzame hypotheekverstrekkers. Gelukkig bleek degene die ons hielp dit allemaal goed te snappen.
Tijdens mijn voorbereiding heb ik de EerlijkeBankwijzer erbij gepakt. De EerlijkeBankwijzer geeft aan hoe het beleid van verschillende banken scoort op onderwerpen als bosbouw, klimaatverandering en visserij. Ook heeft de blog van Linda ‘Waarom een duurzame hypotheek belangrijk is ’ mij geholpen.

Voor een goed beeld liet de hypotheekadviseur ons ook zien welke hypotheekverstrekkers voor ons financieel aantrekkelijk zouden zijn. En wat bleek, een van de hypotheekverstrekkers die goed scoort op de Eerlijke geldwijzer bleek financieel gezien ook nog eens het aantrekkelijkst te zijn. Die keus was toen snel gemaakt! Duurzaamheid hoeft dus niet duurder te zijn.


Verzekeringen

Voor het huis hebben we nu twee verzekeringen afgesloten. Namelijk een levensverzekering en een opstalverzekering. Beide verzekeringen hebben we afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij die goed scoort op de Verzekeringswijzer. Deze wijzer geeft (net als de EerlijkeBankwijzer) aan hoe het beleid van verschillende verzekeraars scoort op onderwerpen als bosbouw, klimaatverandering en visserij. Want ook hier geldt weer, het geld dat je betaalt voor de verzekering gebruiken de verzekeringsmaatschappijen om te investeren. En ik wil niet dat mijn geld geïnvesteerd wordt in vervuilende industrieën.

De verzekeringen die wij kozen scoren goed op deze wijzer. Wel zijn ze iets (een paar euro per jaar) duurder dan de goedkoopste verzekeringen. Maar dat heb ik er zeker voor over.  


Energie contract

Als je gaat verhuizen moet je een nieuw energiecontract afsluiten. Ook daarbij hebben we gekeken naar de groene optie. En doordat we nu van het gas af zijn hoeven we alleen een energiecontract af te sluiten voor elektriciteit.

De consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE zoeken elk jaar uit hoe duurzaam de verschillende energieleveranciers zijn. Hieronder zie je de rapportcijfers die de verschillende energieleveranciers gekregen hebben.  

2 reacties

  • Maria ten Hoeve

    Goed dat je ook bij het kopen van een huis en het vinden van een hypotheekaanbieder duurzaamheid een rol hebt laten spelen. Ik vind het zelf ook erg belangrijk en ga ook switchen van bank. Je wilt inderdaad niet dat er verkeerde dingen gebeuren met je geld!

  • Vincent Rondwijk

    Bedankt voor het delen van dit leuke artikel. Vooral het gedeelte over hypotheekverstrekkers zette mij aan het denken. Duurzaamheid vinden wij ook een belangrijk aspect en voordat we gesprekken aanvragen willen we daar ook meer over te weten komen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: