Kijktip: De Wilde Stad

Februari sprokkelmaand? Bij mij is februari filmmaand! Net terug van de fantastische film ‘Wild, bonte families op de Veluwe’, kon ik afgelopen week genieten van de film ‘de Wilde stad’ een film over de wilde dieren die in de stad Amsterdam leven. Dit zijn vaak onopgemerkte dieren, mensen zien ze niet omdat ze druk met andere dingen bezig zijn of ze zijn zo aan de dieren gewend dat ze niet opvallen. De film begint dan ook met een hele toepasselijke uitspraak van Johan Cruijf ‘Je gaat het pas zien als je het door hebt’.

De kat Abatutu neemt je mee op pad en laat je zien waar je moet kijken om de natuur in Amsterdam te zien. Hij wijst je de weg naar onder andere zilvermeeuwen, eekhoorns, reigers, egels, padden, meerkoeten en zelfs een vos.

Meerkoeten die een nest aan het bouwen zijn. FOTO: De Wilde Stad

In de film zitten mooie en grappige beelden. Je ziet hoe meerkoeten onhandig bezig zijn met het bouwen van een nest en hoe de patatmeeuw aan zijn eten komt.

Meerkoet in de gracht. FOTO: De Wilde Stad

Net als in de film ‘Wild’ zit er spanning in de film als de jongen zijn geboren. Overal liggen gevaren op de loer, zoals roofdieren met een rammelende maag en het gevaar van de mens met auto’s en rondvaartboten. Zo wordt er bijna een familie meerkoet overvaren, proberen de meeuwen meerkoeteieren en -jongen te snacken en zit moeder eend met zes jongen boven op het dak van een gebouw waar ze toch echt van af moeten om te eten.

Duiven die water drinken uit een fonteintje. FOTO: De Wilde Stad

Overal in de stad zijn etensresten te vinden waar veel dieren van eten. Bij de afvalverwerking stikt het van de zilvermeeuwen, kokmeeuwen en kiekendiefjes die een maaltijdje proberen mee te pikken. De reigers zitten vlak voor het einde van de markt klaar om de restjes vis op te eten als de kramen worden opgeruimd. En de duiven hebben ontdekt dat ze kunnen drinken uit een fontein. De dieren weten precies waar ze op welk moment moeten zijn. Fantastisch toch?!

Poster de Wilde Stad. FOTO: De Wilde Stad

Het is een mooie film die ik je zeker aanraad om te gaan kijken! De film is gemaakt door de makers van de succesvolle films ‘De Nieuwe Wildernis’ (Gouden Kalf 2013) en’ Holland-Natuur in de Delta’ (Gouden Film 2015). De film draait vanaf 1 maart in de bioscoop en duurt 85 minuten.

Zelf had ik het nog interessant gevonden als ze in de film hadden laten zien dat ons afval behalve voedsel, ook heel schadelijk kan zijn voor de dieren. Denk bijvoorbeeld aan die plastic verpakkingen die een sixpack bij elkaar houdt en waar dieren in vast komen te zitten.

Wil jij de dieren in de stad een handje helpen? Laat dan geen afval slingeren en vergroen je tuin. Het groen in je tuin helpt de dieren aan voedsel, schuil- en nestplekken! Hier kan je 10 tips vinden voor het vergroenen van de tuin.

3 reacties

  • Linda - Zaailingen

    Ook al zo leuk! Ik was pas bij een lezing van iemand die onderzoek doet naar wilde dieren in stedelijke gebieden. Die man kon heel leuk vertellen over duiven, vossen, ratten en andere dieren. Bijvoorbeeld over hoe de sterkste duiven om eten vechten bij de patatkraam en hoe de zwakkeren dan naar een industrieterrein in de buurt moeten uitwijken. De duiven die daar vaker komen wisten precies waar de sperwer ze zat op te wachten, maar ‘bezoekende’ duiven werden dan nogal eens gegrepen. Zulke verhalen mét beelden lijken me zeer vermakelijk 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: