Kijktip: Wild, Bonte families op de Veluwe

Ik keek al een tijd uit naar de film ‘Wild, bonte families op de Veluwe’ en afgelopen week was het zover. Van de makers van de film heb ik een toegangskaartje gekregen en kon zo op 1 februari van de film genieten. Het is een rustgevende film en ik kreeg meteen weer zin om lekker op de Veluwe te gaan wandelen.

Film Wild, bonte families op de Veluwe
Naar de film ‘Wild, bonte families op de Veluwe’

De film ‘Wild, bonte families op de Veluwe’ geeft je een kijkje in het leven van de dieren die op de Veluwe leven met drie dierenfamilies in de hoofdrol; de familie everzwijn, moedervos met drie jongen en de edelherten. Naast deze drie families komen ook de ijsvogel, de buizerd, verschillende soorten spechten, de mestkever en de raaf in de film voor.

De makers van de film hebben allerlei bijzondere momenten weten vast te leggen, dingen die je normaal niet zomaar ziet. Zoals het gewei van een edelhert dat afvalt en een zwemmende familie everzwijn. Zelf ben ik al blij als ik een dier tegenkom tijdens mijn wandelingen, laat staan dat ik zulke spannende dingen zie. Het door mij gespotte dier rent ook meestal meteen weg. Luc Enting, de maker van de film,  heeft voor het maken van de film dan ook ruim twee jaar in hutjes en tentjes op de Veluwe gezeten. En zijn wachten is beloond, het is een prachtige film geworden. Een film die ik echt iedereen kan aanraden.

Vos met jong. FOTO: Wild bonte families op de Veluwe

In tegenstelling tot veel natuurfilms is dit geen documentaire geworden maar een speelfilm. Van te voren is er nagedacht over welke momenten van het leven van de dieren in beeld gebracht moesten worden om zo het verhaal van de Veluwe te kunnen vertellen. André van Duin heeft de film serieus maar met veel humor ingesproken.

Biggen van moeder everzwijn. FOTO: Wild, bonte families op de Veluwe

Ik vind het heerlijk om te zien hoe de jonge dieren lekker aan het spelen zijn. De kleine everzwijntjes die met hun snuit tegen een soort balletjes aanstoten, de puber everzwijnen die hun kleine broertjes en zusjes door de lucht slingeren, de kalfjes van het edelhert (Bambi!) die gekke sprongetjes maken en de vosjes die met elkaar aan het stoeien zijn. Op dit soort momenten hoorde ‘aaaah’ in de zaal en gelach, het is ook gewoon heel leuk om te zien.

FOTO: Wild, bonte families op de Veluwe

Tegelijkertijd  voel je de spanning, bijvoorbeeld als er eten gevonden moet worden om de jongen te voeden en dat de jongen niet ten prooi moeten vallen aan andere hongerige dieren. Het leven van de een kost het leven van de ander.

Naast dat de jongen dieren veel eten en spelen zie je de jonge dieren gedrag imiteren. Zoals de familie everzwijn die gaat zwemmen, moeder doet het voor en het kroost volgt. Of de jonge edelhert mannetjes die tijdens de bronst de volwassen mannen proberen na te doen.

Zwemmende everzwijntjes. FOTO: Wild, bonte families op de Veluwe

Het is haast ongelofelijk dat Luc Enting sommige dingen heeft kunnen filmen. Zoals een woelmuis die door een gangetje in de sneeuw rent (zie ook de trailer hier onder), een ijsvogel die een visje vangt, of de jongen in de burcht van een vos. Voor sommige beelden is veel geduld maar vast ook een beetje geluk nodig geweest. Voor andere beelden kennis en techniek denk ik. Ik vraag mij echt af hoe ze die woelmuis hebben kunnen filmen. Het had mij leuk geleken als er nog een making of te zien was. Net zoals bij de blue planet serie.

Naast de shots van dieren is ook vaak het Veluwse landschap zelf in beeld; zandvlaktes, heidevelden, loofbossen, dennenbossen en meertjes. Soms wit van de sneeuw, of paars van de bloeiende heide, fris groen in de lente en juist mooie gele, rode en bruine kleuren in de herfst.

Nederland heeft echt prachtige natuur, ik hoop dat deze film meer mensen hiervan bewust maakt en laat inzien dat we er zuinig mee om moeten gaan.


Door deze film heb ik zin gekregen om mijn wandelschoenen aan te doen en de Veluwe weer in het echt te gaan bewonderen. Nog even wachten, met Pasen ga ik namelijk met mijn familie de Veluwe bezoeken! 🙂

Heb jij de film al gezien? Of ben je nu van plan om de film te gaan kijken? Ik raad de film iedereen aan.  De film duurt 80 minuten en draait bij 63 verschillende bioscopen in het land.

3 reacties

  • Linda - Zaailingen

    Klinkt goed! Ik vond de film De nieuwe wildernis over de Oostvaardersplassen ook erg mooi en kijk heel erg uit naar een nieuwe film van dezelfde maker over de Wadden. Het verhaal is meestal niet zo sterk, maar de beelden des te mooier. En dat gewoon in ons eigen landje!

    • Sara Reijnders

      De nieuwe wildernis vond ik ook een mooie film! Ik wist nog niet dat er ook een film gemaakt wordt over de wadden. Wel dat ze ook een film hebben gemaakt over de dieren die in Amsterdam leven ‘De wilde stad’, komt 1 maart in de bioscoop. Ik mocht van de week deze film al zien 🙂 en ik ben nu een review aan het schrijven. Ik kan alvast vertellen, dat is ook een aanrader 😉 En nu kijk ik ook uit naar de film over de wadden!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: