Keulen, vakantie net over de grens

Ik ga graag op vakantie. Nieuwe dingen zien, andere culturen leren kennen en lekker eten, heerlijk! Bij het kiezen van de vakantieplek begint het bij mij wat te knagen… vliegen heeft een grote impact op het milieu. Een verre bestemming wordt zo toch een beetje minder aantrekkelijk voor mij. In deze blogserie ‘Duurzaam reizen’ wil ik laten zien dat je ook zonder vliegreis mooie reizen kan maken en gave steden kan bezoeken. De eerste blog uit deze serie gaat over Keulen.

In de kerstvakantie zijn mijn vriend en ik naar Keulen geweest. Een groene stad, met veel street art en waar je als vegan goed kan eten. Dat klinkt voor mij als een goede stedentrip. Van te voren had ik al het een en ander uitgezocht, zoals de must sees van Keulen, tweedehands winkeltjes en leuke restaurantjes. Helaas bleek de periode tussen kerst en oud en nieuw niet de beste tijd voor een tripje naar Keulen. Wij hadden vakantie, maar verschillende winkeliers ook.  Toch hebben we het er heel erg naar ons zin gehad.

Eten in Keulen
Dat je als vegan lekker kan eten in Keulen is zeker waar. Wij vonden het heel opvallend dat we vaak biologische, vega en ook vegan gerechten op de kaart zagen staan, veel meer dan in Nederland. Zo was ongeveer de helft van het bier dat bij de wintermarkt op de kaart stond biologisch en had het hamburgerrestaurant dat we bezochten een hele bladzijde met vega en vegan burgers. Dat worden denk ik meer vakanties in Duitsland.
Hier onder staat een aantal van de restaurantjes waar wij lekker hebben gegeten en die ik jullie wil aanraden:

 • Bad Ape (vegan opties)
  Hier heb ik  de ‘Bad sandwich’ gegeten, een broodje met vegan aioli, warme zoete aardappel, geroosterd amandelschaafsel en rucola. Het was echt heel lekker!
  Het is een heel klein en populair zaakje. Je kan er zitten, maar veel plek is er niet. Veel mensen nemen de salades en broodjes die ze bij Bad Ape verkopen ook mee.
  Het restaurantje bevindt zich in de straat ‘Alte Wallgasse’, een zijstraat van Ehrenstraẞe, een grote winkelstraat. Op de hoek zit een grote ´vintage kilo winkel´ die ook leuk is om even te bezoeken.  
 • Hans in Glück (vegan opties)
  Dit is de hamburgerzaak met een een hele bladzijdel vega en vegan opties op de kaart. Ook hier hebben we erg lekker gegeten. En ook dit was een druk bezocht restaurant. Mocht je hier heen willen dan is het denk ik verstandig om te reserveren. Wij waren erg vroeg, al om 5 uur, en zelfs toen hadden we geluk dat er nog een plekje beschikbaar was.  
 • Convida (vegan opties)
  Een Californisch Mexicaans restaurant op ongeveer vijf minuten lopen vanaf de Dom. In het restaurant staat een grote bar waar vegan, vega en vlees burrito’s, salades en quesedila’s worden klaargemaakt. Ik had een salade met mango dressing genomen, erg lekker. We hadden allebei een spannend sapje, een frisse citroenlimonade en komkommer met munt.  
 • Well being
  Dit is een biologisch Vietnamees restaurant met vegetarische en vegan gerechten. Als voorafje deelden we verschillende heerlijke loempia’s. Het hoofdgerecht was een curry, ik vond het heerlijk, mijn vriend iets minder (maar volgens mij had hij gewoon niet zo’n zin in curry).

Street art
In Keulen en dan vooral in de wijken Ehrenfeld en het Belgische kwartier kan je veel street art zien. Van kleurrijke taferelen tot een eerbetoon aan de ‘Edelweisspiraten’. De Edelweisspiraten was een verzetsgroep die in de Tweede Wereldoorlog actief was is Keulen en waarvan de leden onder het spoorwegviaduct zijn opgehangen.

Om alle street art te vinden gebruikten wij de app ‘Street Art’. Deze app geeft op de kaart aan waar de kunstwerken te vinden zijn en wie de kunstenaar. Wil je deze app gaan gebruiken, zoek dan op Cologne,  als je op Keulen zoekt vind je niets.

De Dom
De Dom is ook zeker een bezoekje waard. Het is een enorme kerk, met veel grote glas in lood partijen en helemaal achterin de kerk een prachtige mozaïeken vloer. Volgens mij zien de meeste bezoekers de mozaïek helemaal niet. Iedereen loopt vooral omhoog te kijken, daar is het trouwens ook heel mooi.

Door mijn voorbereidingen wist ik dat je de kerktoren kan beklimmen. Ik weet niet of we hier anders achter waren gekomen, de ingang van de trap ligt best wel verstopt. Als je buiten voor de kerk staat, dan kan je rechts naast de kerk een klein trappetje naar beneden, dat leidt naar de ingang van de kerktoren.

Het beklimmen van de toren vond ik erg leuk om te doen. Je komt uit op een hoogte van 97 meter waar je een goed uitzicht over de stad hebt. De toren zelf is op die hoogte ook heel indrukwekkend, met veel details.

Terwijl we steeds hoger klommen kreeg ik steeds meer bewondering voor de mensen die deze torens ooit hebben gebouwd. Het is echt heel hoog, wij bevonden ons veilig binnen in de toren, maar destijds moet dat denk ik een gevaarlijke klus zijn geweest.

Tip, bezoek de kerk vroeg. Wij waren eigenlijk bij toeval aan het begin van de dag bij de kerk, maar het werd er al snel veel drukker.

Tweedehands in Keulen
Wij zijn veel tweedehands- en vintage kledingwinkels tegen gekomen. Waaronder deze, met een mannenafdeling in de kelder.

Tijdens mijn voorbereidingen heb ik enthousiaste verhalen gelezen over de rommelmarkten in Keulen. Wat een gelukje, precies in de week dat wij in Keulen waren zou er ook een markt zijn. Helaas… deze keer bestond de markt slechts uit een paar kramen. Ik denk dat dit te maken had met het weer (regenachtig) en het feit dat het tussen kerst en oud en nieuw was. Jammer de bammer, maar wel een reden om  nog een keer terug te komen!

Botanische tuin
De botanische tuin stond ook op het lijstje van dingen die ik graag wilde bekijken. En dan specifiek de tropische kassen. Toen wij er aankwamen bleken de kassen nog net geen bouwput te zijn. De kassen stonden namelijk op het punt om vervangen te worden door nieuwe kassen. Ook dat was wel even een domper. Gelukkig hebben we nog wel lekker door de tuin kunnen wandelen. Zo in de winter was het er wel een beetje kaal, maar ik vermoed dat dit een prachtige tuin is als alles groeit en bloeit.

Ben jij wel eens in Keulen geweest? Heb jij nog tips, lekkere restaurantjes, mooie plekken, leuke winkeltjes of markten  die je iedereen aanraadt? Ik hoor ze graag, ik ga nog een keer terug naar Keulen. Ik denk dan in het voorjaar of de zomer, zodat ik meer kans heb op een grote rommelmarkt vol schatten en de botanische tuin vol groen  🙂

2 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Jaaa, promotie voor niet-vliegreisjes vind ik heel erg leuk! Nou ben ik niet zo’n stadsmens, maar die mooie tweedehands winkels zien er wel verleidelijk uit en dan zoveel vega(n) eten én een toren beklimmen is altijd leuk. Zal het in gedachten houden voor als we zin krijgen in een tripje 🙂
  Als je trouwens een keer in Utrecht bent, wil ik je hier wel de tropische kassen laten zien. Word ik zelf ook heel gelukkig van!

  • Sara Reijnders

   Haha, ik dacht al dat je hier blij van zou worden. En samen de tropische kassen in Utrecht bezoeken lijkt mij leuk! Ik was toevallig ook al van plan om binnenkort naar Utrecht te gaan (voor een tweedehands winkelen blog O:) ) Dat kunnen we dan mooi combineren met de kassen denk ik 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: