Vegan broodbeleg, 12x pindakaas op brood

Toen ik mijn familie vertelde dat ik een blog ging schrijven over broodjes pindakaas ging iedereen los met tips. Met kokos! Met sambal! Met jam! Er zijn echt heel veel combinaties met pindakaas op brood mogelijk. Het leuke van pindakaas is dat je het goed kan combineren met zoet én hartig. In deze blog laat ik mijn favoriete pindakaas combinaties zien en ik geef mijn mening over de combinaties die mijn familie voorstelde. Ik verklap alvast, pindakaas met augurk is lekker!

Al deze broodjes beginnen met dezelfde basis, pindakaas. Ik kies zelf wel de pindakaas zonder palmolie, zoals de 100% pindakaas die bij de AH te verkrijgen is. Smaakt net zo lekker, voelt veel beter.

Pindakaas met jam
In Amerika een topper onder de naam ´peanutbutter jelly sandwich´. Ondanks dat ik jam en pindakaas allebei erg lekker vind, was ik eerst een beetje huiverig voor deze zoete combinatie. Het was vooral het idee dat het allemaal heel erg zoet zou zijn. Maar mijn nichtje appte dat dit echt lekker is, dus het was peanutbutter jelly time. En ze had gelijk,  pindakaas met jam is lekker. Zoet, maar gelukkig niet zo zoet als ik had verwacht 🙂

Pindakaas met mosterd
Deze combinatie heb ik een tijdje terug voor het eerst gegeten. De vader van mijn vriend was kroketten aan het bakken, helaas waren er alleen maar vleeskroketten. Ik had wel trek in een vergelijkbare hartige smaak en kwam toen op het idee om een broodje pindakaas met mosterd te maken. Natuurlijk niet precies het zelfde als een broodje kroket maar ik werd er wel erg blij van.

Pindakaas met gekarameliseerde ui
Mijn moeder kwam met deze tip die iets meer tijd vraagt, omdat je de ui moet karameliseren. Heerlijk resultaat maar tijdrovend klusje: Bak de in partjes gesneden ui (gebruik voldoende uien, want ze slinken flink) heel zachtjes, zodat de suikers in de ui omgezet worden in karamel en de ui goudbruin kleurt. Kan wel 30 minuten duren! J Goed opletten en  regelmatig roeren, zodat de ui niet zwart aanbakt.
Het kan natuurlijk ook makkelijker, met gebakken uitjes van de toko.

Pindakaas met Muhammara
Wat doe je met een restje zelfgemaakte Muhammara? In mijn pindakaas test bui besloot ik het te combineren met pindakaas!
Achteraf gezien zonde van de Muhammara, de speciale smaak verdwijnt.

Pindakaas met banaan
Dit is ook een duo dat ik al lang combineer en hoort zeker bij mijn favorieten. Ook erg lekker op een rijstwafel.

Pindakaas met avocado
Het leek zo heerlijk, maar nee, ik vind het niet zo bijzonder. De smaak van de avocado verdween namelijk. Het maakte het broodje wel smeuïger, maar ik vind het zonde van de avocado.

Pindakaas met appel en walnoot en kaneel
Het lijkt wel een appeltaartje, zo´n broodje met pindakaas, appel, walnoot en kaneel. Erg lekker!
Nog niet geprobeerd, maar Ik denk dat rozijnen hier ook nog goed bij zouden kunnen. Wil je het wat minder uitbundig, met alleen appel smaakt het ook prima.

Pindakaas met komkommer
Al heel lang één van mijn favorieten! De komkommer zorgt voor een lekkere frisse smaak. Als je tuinkers in huis hebt is het ook lekker om dat erop te doen.

Pindakaas met gegrilde groenten
Net zoals je pindasaus bij groenten kan eten, zijn gegrilde groenten ook lekker op je broodje pindakaas. Mijn favoriete gegrilde groenten voor op het broodje pindakaas zijn paprika en courgette. Je staat wel iets langer in de keuken, want je moet de groenten even grillen, maar dat is het zeker waard.

Pindakaas met augurk
Na het succes van de gegrilde groenten, bedacht ik deze combinatie, pindakaas met augurk. Ik ben dol op augurk. Vroeger kreeg ik vaak een zo´n grote zure bom van mijn ouders als zij iets bij de viskraam haalden.  Heerlijk. En ja, ook met een broodje pindakaas was het lekker!!! 🙂

Pindakaas met sambal
Zowel mijn moeder, mijn oom als mijn opa kwamen met de combinatie pindakaas met sambal. Waarschijnlijk dus ook wel bij jullie bekend! Zelf kan ik niet zo goed tegen pittig eten, al gaat dat wel steeds beter, maar ik heb het niet aangedurfd om deze combi te proberen.

Pindakaas met gebakken kokosvlokken
Deze tip kreeg ik van mijn oom. Zelf ben ik niet dol op de smaak van kokos maar proberen kan geen kwaad. Door de kokos te bakken wordt de smaak minder kokosachtig en geeft het iets knapperigs. Ga je voor sneller/makkelijker, kies dan voor kant en klare seroendeng van de toko.

Pindakaas met vruchtenhagel
Als klein meisje was ik dol op dit duo. Maar op een gegeven moment was ik het helemaal zat, waarschijnlijk te vaak gegeten. Voor deze blog toch maar weer een keer geprobeerd, nu met duidelijk minder hagel erop dan vroeger.  En verrassing,  ik vind die knisperende combi weer lekker!
Let op, wie 100% vegan wil eten, in vruchtenhagel zit geplette luis voor de rode kleur van sommige hageltjes.

Pindakaas met hagelslag
Was ik vroeger fan van de vruchtenhagel, mijn broertje ging altijd voor de hagelslag. En die pinda/chocolade mix is eigenlijk best lekker 🙂

Heb jij nog lekkere pindakaas tips? 🙂 Ik probeer het graag, als het niet te pittig is.

14 reacties

  • Sara Reijnders

   Bijna alles, alleen het broodje pindakaas met sambal heb ik niet aangedurfd.
   Ik ben benieuwd naar je hummus combinaties, denk inderdaad dat hummus beter bij hartig past. Ook met hagelslag geprobeerd? Dat lijkt mij dan wel weer een spannende combi 🙂

 • Rianne

  een tosti maken van pindakaas met een dun laagje sambal en dan een banaan gehalveerd en dan nog een keer overdwars doorgesneden er bovenop. Je kan de buitenkant van je tosti met boter besmeren om hem te bakken in de pan. Je kan ook zonder boter de tosti in de pan of de oven verwarmen. Misschien dat je door het zoete van de banaan, de sambal toch aandurft 🙂 een snufje gemberpoeder erbij is ook lekker bij deze tosti. Sambal en augurk is ook lekker op pindakaas.

    • Sara Reijnders

     Ik heb het net geprobeerd en het is echt heel erg lekker!! Qua pittigheid viel het eigenlijk wel mee, ik had maar een hap dat ik dacht oee pittig.
     Deze combi blijft er in! Bedankt voor de tip 🙂 Binnenkort de sambal augurk combi proberen, ik denk dat ik dat nu ook wel aandurf 😛

     • Rianne

      HAHA, straks word je zowaar nog een sambal verslaafde 🙂 leuk om te horen in elk geval dat je het lekker vind. Het is dat ik nu geen gist mag eten en het brood dus even aan de zijlijn heb staan, maar dit was wel één van mijn favoriete broodbeleg. Gedroogde uitjes kun je er ook nog aan toevoegen voor een crunchy smaak. Kan op beide combi’s.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: