Duurzame cadeau tips: zelfgemaakt

Wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeau geven? En het is ook nog eens heel leuk om iets te krijgen dat met veel liefde is bedacht en in elkaar is gezet. Neem een avondje, een weekenddag of langer de tijd om creatief aan de slag te gaan met jouw zelfgemaakte cadeau. Met een fijn (kerst)muziekje en wat lekkers dubbel leuk.

In deze blog een aantal ideeën ter inspiratie. Voor de duurzame twist, kijk of je voor jouw cadeau materialen kan recyclen.

Sjaal breien
Ik vind breien heel ontspannend. Ik wil nog wel een keer een patroon leren breien, maar gewoon gedachten uit en breien maar, daar maak je mij erg blij mee. En laat je nou net op die manier een simpele sjaal kunnen breien. Breien vind ik extra leuk als ik er iemand blij mee ga maken. Op dit moment ben ik met een groot sjaal project bezig. Ik wil met de kerst namelijk meerdere sjaals cadeau gaan doen.

Ook zin om te breien. Wol is geen duurzame keuze. Maar gelukkig zijn er steeds meer duurzame bollen te koop, van gerecyclede materialen, hennep of van houtpulp. Op dit moment ben ik aan het breien met de gerecyclede bollen van Amore (affiliatie link). Deze bollen zijn gemaakt van gerecycled katoen en polyester waarbij de katoen op kleur is gesorteerd. Zo ontstaan garens in verschillende kleuren en hoeven de garens niet nog een keer geverfd te worden.
Ook kwam ik andere merken met duurzame garen tegen: Hannah, Katia Love Denim en Phildar Phil Ecojean . En vergeet de kringloop of Marktplaats niet, misschien vind je hier wel mooie bollen (dan is wol wel prima) en breinaalden voor jouw brei project. Heb jij een duurzame bollen tip?

Wil je breien maar weet je niet hoe? Op YouTube staan een heleboel instructiefilmpjes. Inhaken, overhalen, doorsteken en aflaten glijden.

Stoffen speelgoed
Pinterest staat vol met inspiratie om zelf stoffen speelgoed te maken. Stoffen dobbelstenen, poppen, knuffeldieren en knuffelmonsters. Ik krijg van dit soort plaatjes altijd zin om achter de naaimachine te gaan zitten. Zelf heb ik al een paar keer een pop gemaakt en cadeau gedaan. Hiervoor gebruikte ik het boek ‘de Poppen van Tante Hilde’, een boek dat ik je kan aanraden als je een pop wilt maken.

Je kunt heel goed oude stoffen gebruiken, van de kringloop of versleten beddengoed en kleding uit je eigen kast. Even goed wassen en je geeft de stof een tweede even. Let bij het maken van speelgoed voor jonge kinderen wel goed op kleine losse onderdelen zoals een knoop/kraal ogen.

Slingers
Mijn favoriete naaiproject is het maken van een slingers. Een van de redenen waarom ik ze ben gaan verkopen. En het is ook nog eens heel leuk om zoiets feestelijks cadeau te doen. Slingers maken is niet heel ingewikkeld, het kost wel wat tijd.

Hierbij de zelfde tip als bij het stoffen speelgoed: gebruik stoffen van de kringloop of oude kleding, even goed wassen en je geeft de stof een tweede leven.

Geen zin om zelf te gaan naaien maar wel een slinger cadeau doen? Kijk dan in mijn upcycle shop.

Boodschappentas
Een leuk cadeau om het zero waste boodschappen doen makkelijker te maken. Ik heb er zelf al veel gemaakt en weggegeven. Simpele tasjes die je klein kan oprollen of opvouwen. Ideaal als je boodschappen gaat doen, maar natuurlijk ook voor sportkleren of als gewone tas.

Hier ook weer de tip, gebruik stoffen van de kringloop of van oude kleding, even goed wassen en je geeft de stof een tweede leven.

Vettaart of vetbollen
Een cadeautje voor een ander (of jezelf) en de vogels. Het is wel een beetje geklieder, vooral als je vetbollen gaat maken. Maar het is wel erg leuk om te doen en je maakt er de vogels ook blij mee. In deze blog beschrijf ik hoe je de vettaart of vetbollen maakt en waar je op moet letten (geen zout!!)

De vettaart in de vorm van een ster is mijn favoriet, ziet er leuk uit en is ook de makkelijkste optie.

Voor dit jaar ben ik nog opzoek naar vet zonder zout en palmolie. Iemand tips?

Pindaslingers
Bij kerst moet ik aan pindaslingers denken. Dat komt omdat ik heel veel pindaslingers heb geregen als variant op de kerstkaart. I.p.v. een kaartje door de bus, een pindaslinger aan de deurknop of gewoon geven.

Tip om minder snel zere vingers te krijgen: gebruik een prikker en een prikmatje om de pinda’s voor te prikken. Dan hoef je niet met je vingers de naald er doorheen te duwen. Ik gebruik zelf de prikker en het prikmatje van toen ik nog klein was, eigenlijk bedoeld om van die prikkunstwerkjes te maken. Als je de pinda’s hebt voor geprikt kan je de naald met het draad er doorheen halen. 

Ik vind een pindaslinger echt een cadeautje voor in de winter of de herfst. Ik raad ook af om pindaslingers in het voorjaar en de zomer aan te bieden. Jonge vogels kunnen namelijk stikken in hele pinda’s.

Gebruik draad zonder plastic, bijvoorbeeld touw van vlas of hennep. Mocht een vogel ervandoor gaan met de slinger, dan komt er geen plastic afval in de natuur terecht. 

Geef jij wel eens een zelfgemaakt cadeau?


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *