Fair Fashion: Mijn nieuwe aankopen

Mijn voorkeur is tweedehands. Toch heb ik de laatste tijd een paar echt nieuwe dingen gekocht. Namelijk nieuwe sokken, nieuw ondergoed en één paar nieuwe schoenen. Mijn sokken en ondergoed waren aan vervanging toe en voor mijn nieuwe baan wilde ik graag een paar comfortabele nog nette sportieve schoenen hebben. Sokken en ondergoed koop ik liever niet tweedehands en ik weet zeker dat ik deze kledingstukken helemaal op ga dragen. Schoenen hoeven van mij niet per se nieuw te zijn, maar omdat ik tweedehands toch niet tegenkwam wat ik zocht heb ik besloten om nieuwe schoenen te kopen. Ik was er dus uit dat ik echt nieuwe kleren ging kopen, maar dan wel duurzame kleren. Na wat zoeken heb ik besloten het volgende te kopen.

Sokken van Thought
Deze vrolijke, zachte sokken van Thought zijn gemaakt van 54% bamboe, 22% biologisch katoen, 22% gerecycled polyester en 2% elastane. De sokken zijn dus voor een groot deel gemaakt van bamboe. Bamboe heeft een antibacteriële werking, een fijne eigenschap, zeker als het gaat om sokken 😊

Zoals ik al aangaf zit er ook plastic in de sokken. Waarschijnlijk om ze goed om je voet aan te laten sluiten en niet constant af te laten zakken. Het liefste zou ik sokken zonder plastic erin hebben. Kledingstukken met plastic erin kunnen namelijk bijdragen aan de plastic soep. Om dit te voorkomen gebruik ik zelf de guppy (hier zal ik binnenkort een blog over schrijven).

Misschien nog handig om te vertellen, de sokken zijn verkrijgbaar in 1 maat (die maat 36 tot 41 dekt). Ik heb maat 39 en vind de sokken ruim zitten. Ik kan mij voorstellen dat de sokken voor iemand met maat 36 erg ruim zitten (maar daar heb ik dus geen ervaring mee 😉 )


Schoenen van Veja
Veja maakt stoere duurzame schoenen. Van welk materiaal de schoenen precies gemaakt zijn verschilt per model. De schoenen die ik heb gekocht zijn gemaakt van gerecycled katoen en gerecycled plastic, vegan suède en rubber waarvan 40% wild rubber uit het Amazonewoud.

Zelf heb ik de schoenen gekocht bij Brand Mission in Haarlem (een duurzame kledingwinkel in het centrum van Haarlem). Toen ik er was hadden ze er een heleboel verschillende modellen van het merk Veja staan. Ik vond het lastig kiezen, ik kwam namelijk een heleboel leuke modellen tegen. Uiteindelijk heeft de kleur en de pasvorm de doorslag gegeven. Gek genoeg zaten de schoenen allemaal behoorlijk verschillend.

Ondergoed van Saint Basics
En als laatste heb ik onderbroeken bij Saint Basics gekocht. Heerlijk zachte onderbroeken die vrij zijn van pesticiden, vervuilen en uitbuiting. De onderbroeken zijn gemaakt van eucalyptushout met het OEKO-TEX keurmerk.

Heb jij ook nieuw ondergoed nodig? Met de code SARA10 krijg je 10% korting

Kosten
Ik was erop voorbereid dat duurzame kleding duurder kan zijn dan fast fashion. Dit viel mij eigenlijk reuze mee bij de sokken en de schoenen. Niet dat dit de goedkoopste sokken en schoenen zijn, maar bij niet duurzame merken kom je deze prijzen ook tegen. Bij de onderbroeken was het wel even een graai uit mijn portemonnee.

Kledingbak
De oude sokken en ondergoed die aan vervanging toe waren heb ik gewassen en in een zak met oud katoen gedaan. De stoffen kunnen dan gerecycled worden om nieuwe stof of isolatiemateriaal mee te maken. De schoenen heb ik niet gekocht om een ander paar te vervangen, er hoefde dus ook geen schoenen weg. Mocht jij een paar versleten schoenen hebben liggen, deze kan je ook in de textielcontainer stoppen.

Samenwerking met Saint Basics

9 reacties

 • Veerle

  Deze blogpost komt als geroepen. Super! Bedankt!

  Ik doe mijn oude sokken ook in de kledingbak, maar!! Je kan ze ook gebruiken wanneer je breekbare glazen of kleine spullen vervoert. Dan stop ik kleine breekbare dingetjes in oude sokken. Zo krijgen ze nog even een 2de leven… Ik heb toch geen krantenpapier!

  🙂

  • Sara Reijnders

   Goed idee om oude sokken te gebruiken voor het vervoer van breekbare dingen! 🙂 Nu hoef ik dat voorlopig niet te doen, dus is het niet erg dat ze al in de textiel container zitten 😛
   Wat betreft het krantenpapier, zelf gebruik ik dit ook wel eens als cadeaupapier. Hiervoor neem ik aan het eind van de dag dan een krant vanuit de trein mee. Dat zou je natuurlijk ook kunnen doen voor breekbare dingen (moet je alleen wel regelmatig in de trein zitten)

  • Sara

   Leuke prints he! 🙂 Vond het nog best lasting om te kiezen, ze hebben nog veel meer leuke prints, maar het zijn deze vier geworden.
   Goed om te weten dat ze bij maat 37,5 ook fijn zitten, dan klopt de maat 36 tot 41 waarschijnlijk wel 🙂

 • eveline

  Ha Sara,
  Wat een mooi vrom gegeven en inspirerende blog!
  Misschien nog een tip, je bent naar een groene bank overgestapt, mooie actie. Ik kan niet zien welke energie je gebruikt. Ik denk dat ook daar lezers benieuwd naar zouden kunnen zijn en een tip kunnen gebruiken om een echt groene energie leverancier te vinden, die ook nog eens niet duur is. Dat is nl niet perse de consequentie. Succes met het vervolg.

  • Sara Reijnders

   He Eveline, bedankt voor je compliment 🙂 Ik heb eerder een blog geschreven over energie van Vandebron, maar op het moment en komend jaar hebben wij energie van Pure Energie.
   Vergelijkbaar met de bank en de energieleverancier is je (zorg)verzekering. Gek genoeg had ik eerder nog niet aan verzekeringsmaatschappijen gedacht. Maar daar ga ik mij deze maand in verdiepen! 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: