Lekker laten staan die paardenbloem

Wie heeft het niet gedaan, de pluizenbollen van een paardenbloem blazen en dan genieten van alle zaden die als parachuutjes door de lucht vliegen. Als kind genoot ik er al van maar toen was ik mij nog niet bewust van de waarde van paardenbloemen.

De paardenbloem is namelijk een belangrijke voedselbron voor bijen, vlinders en andere insecten. Al pluizenbol blazend droeg ik vroeger onbewust bij aan het vermeerderen van deze vrolijke gele voedingsbron.

Vooral in het vroege voorjaar, als er nog niet zoveel in bloei staat en er al wel veel bijen en vlinders actief zijn, zijn de paardenbloemen een belangrijke nectar- en stuifmeelbron. Voortaan lekker laten staan dus!

In Nederland komen er 358 soorten bijen voor. Deze bijen hebben allemaal een andere voorkeur voor de bloemen waar ze op vliegen voor voedsel. Uit onderzoek blijkt dat de paardenbloem bij heel veel bijensoorten in het menu zit. Het is zelfs een van de meest door bijen bezochte plantensoorten.

Van de vele vlindersoorten in Nederland is de paardenbloem vooral van belang voor de argusvlinder, citroenvlinder, oranjetipje, kleine vos, klein geaderd witje, dagpauwoog en groot koolwitje.

Ondanks de voordelen van de paardenbloem kan ik mij voorstellen dat je er niet de hele tuin mee vol wilt hebben staan. Als dat zo is haal dan de bloem weg vlak voordat deze een mooie pluizenbol wordt. Maar het leukste blijft natuurlijk om die pluizenbol te blazen 😊


Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: