Let’s Slow Fashion Summer, doe mee met deze CollAction

Power to the crowd. Met 2500 mensen de hele zomer geen nieuwe kleding kopen omdat dit goed is voor mens en milieu. Dat is het idee achter de Slow Fashion Summer actie van CollAction. Ik doe mee, jij ook?

Mens
De kledingindustrie zoals we die nu kennen heeft een grote negatieve impact op mens en milieu. Mensen werken onder gevaarlijke omstandigheden, maken lange dagen en krijgen er weinig voor betaald. Vaak komen de mensen die in de kledingindustrie werken niet eens rond van hun inkomen.

Milieu
Daarnaast is de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Voor één T-shirt is er bijvoorbeeld zo’n 2700 liter water nodig. Ongeveer een kwart van alle pesticiden die worden gebruikt in de landbouw zijn nodig voor de productie van katoen. De industrie is verantwoordelijk voor tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. En er komen schadelijke stoffen in het water terecht tijdens het verven van de kleding.

Kopen, kopen, kopen
Toch kopen we met ze allen heel veel kleding. Dit heeft te maken met dat kleding steeds goedkoper wordt en we niet door hebben wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt.
Daarnaast zit de kleding van fast fashion merken steeds minder goed in elkaar, waardoor de kleding sneller stuk gaat of dat het er al snel niet mooi meer uitziet en je dus weer iets nieuws nodig hebt. Ons koopgedrag wordt aangewakkerd.

Doe mee!
Het is nog niet 100% zeker of de actie ook echt doorgaat. Hiervoor moeten 2500 mensen hebben aangegeven mee te willen doen. Op het moment dat ik deze blog schrijf zijn er 1071 mensen die zich hebben aangemeld en ik ben er daar een van.
Ik hoop met deze blog jou te inspireren om ook mee te doen met deze crowdaction. Op de website van CollAction kan je je aanmelden.

“Er ligt een grote rol bij bedrijven, maar een beter milieu begint bij jezelf, dus kom ook zelf in actie!”

Toch iets nieuws nodig?
Er zijn gelukkig genoeg opties om toch aan ‘nieuwe’ kleren te komen zonder nieuwe kleding te kopen. Denk aan tweedehands winkels, kledingruilfeestjes of het lenen van kleding van iemand met de zelfde maat en smaak. Zo leen ik bijvoorbeeld veel van mijn moeder 🙂 Nog niet gevonden wat je zocht? Kies dan voor slow fashion. Slow fashion is duurzame kleding die lang mee gaat en die onder eerlijke omstandigheden is gemaakt.

Tweedehands winkelen
Eerder bracht ik de tweedehands winkels van Haarlem, Den Haag en Rotterdam in kaart. Omdat de tweedehands winkels niet allemaal in een grote winkel straat liggen zie je meteen wat van de stad.

Ik ben benieuwd of jij ook mee gaat doen of dat je je misschien al had aangemeld voor deze crowdaction.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: