Natuurhuisje midden in het bos bij Putten, vakantie in eigen land

Ik ga graag op vakantie. Nieuwe dingen zien, van de natuur genieten, andere culturen leren kennen en lekker eten, heerlijk! In de blogserie ‘Duurzaam reizen’ wil ik laten zien dat je ook zonder vliegreis mooie reizen kan maken en gave steden kan bezoeken.

Als je mij volgt via Instagram heb je het misschien al gezien in mijn stories, afgelopen week genoten wij van een midweekje Veluwe. We zaten in een klein huisje midden in het bos of eigenlijk in de achtertuin van de eigenaar, maar daar merk je vanuit het huisje erg weinig van. Het is een heerlijk plekje, perfect om tot rust te komen, de tijd te vergeten, een stuk te wandelen, spelletjes te spelen, te lezen en te genieten van de natuur.

Het kleine huisje was vroeger een paardenstal. Dit kan je nog zien aan de twee grote ramen en de typische deuren waarvan de boven- en onderkant los van elkaar geopend kunnen worden.

Vanuit het huisje kan je heerlijk naar buiten kijken. Vooral het achterraam had soms wel wat weg van een schilderij. Vanaf de plek bij het raam, maar ook vanaf het terras hebben we genoten van een heleboel dieren. Zo zagen we onder andere drie grote bonte spechten tegelijkertijd, twee boomklevers, één roodborstje, een heleboel koolmeesjes en één vleermuis. En rond de schemering kwamen de zwijnen tevoorschijn.

Alle dieren had ik al wel eerder gezien, maar vooral de zwijnen heb ik nog niet eerder zo goed kunnen bekijken. Dat er hier zoveel zwijnen te zien zijn komt wel doordat ze wel eens worden bijgevoerd. Nu denk je misschien ‘Oh dat ga ik de volgende keer op de Veluwe ook doen.’ Stop, dit wordt echt afgeraden door Staatsbosbeheer. Het voeren van zwijnen kan gevaarlijk worden, zwijnen kunnen mensen dan namelijk gaan associëren met eten waardoor ze opdringerig worden. Met gevaarlijke situaties voor zowel de mensen als de zwijnen.

Waar ik mijzelf heel erg over verbaasd heb is hoe snel zwijnen een stukje grond kunnen omploegen. Er zit echt heel veel kracht achter de neus. En ondertussen hoor je ze knorren en zie je de kleinste zwijntjes rond rennen en spelen.

Overdag kwam er trouwens wel af en toe een raar luchtje langs. Zouden dat de zwijnen zijn geweest? Het rare luchtje vonden we niet storend maar het viel ons wel op.

Vanaf het huisje kan je heerlijk wandelen. Zelf hebben wij langere en kortere wandelingen gemaakt. Door het bos en over een stuk heide. Net om de hoek bij het huisje liggen twee mooie heidevelden waar je heerlijk om- en overheen kan wandelen.

Ook kan je goed fietsen in de omgeving. Dichtbij het huisje loopt een goed fietspad, dat knooppunt 50 en 91 met elkaar verbindt.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: