Stop de verspilling van papier en plak een Nee-Nee sticker op je brievenbus

Reclamedrukwerk, ik ontvang het gelukkig niet omdat ik een Nee-Nee sticker op mijn deur heb. Helaas zijn er nog heel veel brievenbussen die niet zo’n sticker hebben. Bij deze huishoudens vallen er gemiddeld zo’n 35 folders per week op de mat. De meeste van deze reclamefolders worden ongelezen weggegooid. Er is dus allemaal energie gaan zitten in iets dat meteen in de prullenbak belandt, zonde… Tijd voor verandering!

Een groot deel van de brievenbussen in Nederland heeft nog geen Nee-Nee of Ja-Nee sticker

Sticker plakken heeft nut!
De producenten van de reclamefolders houden rekening met het aantal adressen met een Nee-Nee- of Nee-Ja sticker op de deur. Het heeft dus echt zin om zo’n sticker op de brievenbus te plakken. 35 Folders per week, dat komt neer op 36 kilo reclamedrukwerk per jaar! Daarnaast zorgt het wekelijkse huis-aan-huis-krantje voor nog eens 32 kilo per jaar. Zonder sticker komt er per jaar dus zo’n 68 kilo papier door de brievenbus naar binnen. Daarnaast nodigen de reclame folders alleen maar uit tot meer, meer en meer consumeren. Helemaal niet duurzaam dus.

De Nee-Nee sticker geeft aan dat de bewoners zowel geen huis-aan-huis bladen (de weekkranten) als ongeadresseerd reclamedrukwerk (folders) willen ontvangen
De Nee-Ja sticker geeft aan dat de bewoners geen ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen maar wel de huis-aan-huis bladen

Recyclen is goed, minder afval nog beter
Gelukkig gooien steeds meer mensen hun oud papier wel in de papierbak, zodat het papier gerecycled kan worden. Maar ook het recyclen van papier kost energie en grondstoffen en de kwaliteit van het papier zal toch steeds minder worden. Dat de kwaliteit van het papier door recyclen achteruit gaat komt doordat bij elke recyclerond de vezels die in het papier zitten steeds korter worden en dus steeds minder goed aan elkaar kunnen hechten. Het recyclen van papier is goed, maar minder afval is nog beter.

Reclamefolders, het zijn er gemiddeld zo'n 35 per keer!
Reclamefolders, het zijn er gemiddeld zo’n 35 per keer!

Gratis
De Nee-Nee- en Nee-Ja stickers zijn bij de meeste gemeenten gratis op te halen. Is dit bij jouw gemeente niet het geval of heb je geen tijd om naar het gemeentehuis te gaan, je kan ook een sticker per post opgestuurd krijgen (voor €2.75), kijk dan op www.neeneeneeja.nl.

Digitaal
Ontvang je nu een enorme stapel reclamefolders omdat je graag één van de 35 folders wel wilt lezen? De meeste folders zijn ook online te vinden!

Het lokale krantje
Wil je toch het leuke lokale krantje blijven lezen? Misschien dat je buren of vrienden het wel voor je apart wilt houden nadat ze het zelf hebben gelezen. Bij de bibliotheek en bij ons bij een eettentje om de hoek ligt het krantje ook, daar blader ik er vaak even doorheen i.p.v. dat ik er zelf een op de mat krijg. Helaas snapten mijn buren het idee van het delen van het krantje niet. Binnenkort nog maar een keer vragen!

Recyclen is goed, minder afval nog beter

Ik wil een Ja-Ja sticker i.p.v. een nee-nee sticker
In Amsterdam zijn er al plannen voor het invoeren van de Ja-Ja sticker. Ik vind dit een super initiatief! De Amsterdammers moeten dan bewust voor reclame en huis-aan-huis bladen kiezen en dit zal alleen gedaan worden door de mensen die de folders ook echt willen ontvangen. Zelf heb ik bij mij in de gemeente de Ja-Ja sticker al voorgesteld. Ik hoop dat het wordt opgepakt! Maar zolang het systeem van de Ja-Ja sticker nog niet is doorgevoerd hoop ik dat veel mensen een Nee-Nee sticker op de brievenbus plakken!

Ik ben benieuwd of jullie al een nee-nee sticker hadden? Of dat jullie nu gemotiveerd zijn en een nee-nee sticker op de deur gaan plakken!

 

7 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Wow, zoveel folders! Dat het er zoveel waren wist ik gelukkig niet dankzij mijn stickertje 😉 Mijn eerste huisgenoot wilde per se folders, dus toen zij het huis uit ging heb ik er meteen eentje opgeplakt, voordat de nieuwe huisgenoot er iets over te zeggen had, haha.
  De Ja-Ja-sticker lijkt me ook fantastisch! Goed idee om de gemeente nog even te porren hierover 🙂

 • Trevor

  Ik heb al 16 jaar een nee-nee-sticker.

  Daarnaast sta ik in postfilter.nl, dat helpt ook. Bij bedrijven waar ik klant ben vraag ik, als ze “relatiemagazines” e.d sturen, daar mee te stoppen. Meestal doen ze dat wel.

  En als je dan toch bezig bent, kun je ook een registratie regelen bij het bel-me-niet-register en het onderzoekfilter.

  Heerlijk rustig.

  • Sara Reijnders

   Goede tip de post filter.nl ik blijf zelf maar post krijgen (aanbiedingen voor een abonnement) van een bepaald tijdschrift wat ik al lang niet meer wil!! Zou het daar ook voor werken?

 • EK

  En ondertussen is de ja ja sticker een feit!! Ik heb jarenlang een nee ja sticker gehad en ga nu de nee nee sticker erop plakken; plaatselijke krantje bevat steeds minder relevante info en alles via internet te volgen/lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: