Vakantie in eigen land, museum tips

Vakantie in eigen land, maar heb je geen idee wat je dan kan doen? Een ‘uitje’ cadeau doen? Of heb je gewoon zin in een dagje weg? In Nederland hebben we een heleboel leuke musea. Zelf heb ik een museumkaart waar ik al vaak en met veel plezier gebruik van heb gemaakt. In deze blog deel ik mijn favoriete Nederlandse musea. De meeste daarvan heb ik al meerdere keren bezocht, echte aanraders dus 😊

Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum is een prachtig openluchtmuseum. Je ziet hier hoe het leven vroeger rond de Zuiderzee (nu het IJsselmeer) was. Na de entree stap je in een boot, waarmee je een soort tijdreis maakt; als je uitstapt loop je namelijk door klinkerstraatjes met oude huisjes, waar het wasgoed buiten hangt en er in moestuintjes gewerkt wordt. Door de straatjes lopen is al leuk, maar je kan ook de tuintjes in en veel van de huisjes van binnen bekijken!

In het kerkje kan je op een aantal tijdstippen schrijfles krijgen op een leitje, echt zoals dat vroeger ging. Wat ik zelf ook erg leuk vind is dat kinderen klederdracht kunnen aan proberen. En iedereen kan oude kinderspelletjes uitproberen, zoals rennen met een hoepel en ringwerpen 😉

Zuiderzeemuseum, Enkhuizen, www.zuiderzeemuseum.nl 


Het Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem gaat over de geschiedenis van Nederland, van twee eeuwen geleden tot heel recent. Van een oude boerenschuur tot kleine jaren 60 huisjes. Ook hier kan je veel van de huisjes van binnen bekijken. In een aantal van de huisjes zijn vrijwilligers aanwezig die je vertellen over het leven in die tijd. De laatste keer dat ik het museum bezocht hebben we een hele tijd gesproken met de vrijwilliger in het Indische huisje. Deze mevrouw kwam zelf uit Indonesië en wist ons alles te vertellen over vroeger en de spullen die in het huisje aanwezig waren. Fantastisch, het leek alsof we echt terug in de tijd gingen en bij een Indonesische familie in Nederland op bezoek waren.

Het museum ligt in de Veluwse bossen en is best groot. Je kan ervoor kiezen om lekker rond te wandelen. Maar je kan ook met de oude tram mee die door het museum rijdt, langs oude huisjes, door het bos en zelfs met een oud station. Op verschillende punten in het museum kan je uit de tram stappen, hij werkt dus ook echt als tram, je hebt er alleen geen OV kaart voor nodig 😉

Het Nederlands Openluchtmuseum lijkt op het Zuiderzeemuseum, het zijn beide openluchtmusea die je terug in de tijd brengen. Toch raad ik ze echt beide aan om een keer te bezoeken.

Het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem, www.openluchtmuseum.nl 


Naturalis
Naturalis mag in dit lijstje niet ontbreken. Ook dit museum heb ik als kind al ontdekt en ik ben het altijd interessant blijven vinden, met al die indrukwekkende opgezette dieren en alles wat je er over de natuur kan leren. Op het moment dat ik dit schrijf is het museum de verbouwing aan het afronden. Ik ben erg nieuwsgierig naar het resultaat en zal denk ook vrij snel na de opening een bezoekje plannen.

Update: ik heb nu één keer kort het nieuwe museum bezocht en ik kan het je zeker aanraden 🙂

Naturalis, Leiden, vanaf eind zomer 2019 weer geopend, www.naturalis.nl


Museum Voorlinden
Museum Voorlinden is een museum dat ik nog niet zolang geleden heb ontdekt. Het is een kunst museum waar je de kunst echt kan beleven. Zo kan je staan in een zwembad waarbij het net lijkt of je onderwater staat, zijn er twee reusachtige, mar super gedetaileerde bejaarden op het strand en is er een spiegelkunstwerk waar je doorheen kunt lopen.

Inmiddels zijn er al weer nieuwe tentoonstellingen die ik ook graag wil zien. Yayoi Kusama en de Do Ho Suh tentoonstelling. Beide tentoonstellingen stoppen in september 2019. Snel maar iets plannen dus! Helaas is dit museum niet te bezoeken met je museumkaart. Voor volwassenen is het entreeticket € 17,50, het is daardoor niet echt een museum waar je even heen gaat.

Museum Voorlinden, Wassenaar, www.voorlindenmuseum.nl


Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Ik ben nu een keer kort in het Natuurhistorisch museum Rotterdam geweest. Ik heb toen niet het hele museum kunnen zien, ondanks dat het een klein museum is. Toch wil het hier al noemen. Het heeft een klein maar indrukwekkend trappenhuis met de opgezette dierenhoofden. En het museum heeft de collectie ‘dode dieren met een verhaal’. In deze tentoonstelling zie je beroemde dode dieren met een verhaal over een botsing tussen mens en dier, zoals de McFlurry-Egel en de Dominomus.

Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Rotterdam, www.hetnatuurhistorisch.nl


Hortus Botanicus Leiden en Hortus Amsterdam
Beide botanische tuinen zijn echt prachtig, ik wil ze je dan ook beide aanraden om te bezoeken. Zowel in Leiden als in Amsterdam loop je vanuit het drukke stadsleven een soort oase in die je meeneemt op wereldreis. Van de jungle kas naar het Europese bos, naar de cactussen kas en een Japanse tuin.

De Hortus Botanicus in Leiden is trouwens met een museumkaart te bezoeken, maar De Hortus in Amsterdam niet.

Hortus Botanicus Leiden, Leiden, www.hortusleiden.nl
De Hortus, Amsterdam, www.dehortus.nl


Het Dolhuys
Het Dolhuys, ook wel het museum van de geest, zit in het gebouw dat vroeger het pest- en dolhuis was. Een plek net buiten het oude centrum van Haarlem waar vroeger de ‘dollen’ van de stad opgesloten werden. In het museum kan je zien hoe dat was, maar het gaat ook over: Wat is gek? En wat is normaal? Hoe ons brein werkt.

Op het moment dat ik dit schrijf is het museum gesloten voor een verbouwing. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

Het Dolhuys, Haarlem
www.hetdolhuys.nl


Teylers museum
Het Teylers museum bezoek ik al van jongs af aan. Het kinderfeestje van mijn vriendinnetje Charlotte kan ik nog goed herinneren. Maar ook de keren dat ik het bezocht voor het vak cultuur en naar het schilderij keek dat je maar blijft aankijken. Er is van alles te zien, fossielen, edelstenen, een electriciteit machine en prachtige schilderijen. En niet te vergeten het indrukwekkende gebouw!

Teylers museum, Haarlem
www.teylersmuseum.nl


SprookjesBeelden aan Zee
Op de boulevard van Scheveningen ter hoogte van het museum Beelden aan Zee staan 23 beelden. Het zijn poppetjes van heel groot tot heel klein die van alles aan het doen zijn. Op het eerste gezicht ziet het er heel vrolijk uit, maar als je beter gaat kijken zie je dat ze elkaar vastbinden of proberen op te eten. De beelden horen bij het museum Beelden aan Zee waar ik eigenlijk nog nooit binnen geweest. Wel kan ik je deze openbare tentoonstelling zeker aanraden, ben je op het strand van Scheveningen ga dan zeker een kijkje nemen 😊  


TrashUre Hunt
TrashUre Hunt is een super enthousiaste groep die heel veel zwerfafvalacties organiseren en het afval gebruiken om kunst te maken. Het doel van de zwerfafvalacties en de kunstwerken is mensen bewust maken van het zwerfafval probleem.

Mijn favoriete kunstwerken zijn de ‘wereldkaart gemaakt van peuken en plasticdoppen’ en de ‘Zeemeermin met haren van peuken’.

Een deel van de kunstwerken is nu te zien in het museum Muzee Scheveningen. Hier ben ik zelf nog niet geweest maar als je in de buurt bent zou ik zeker gaan kijken. En op het strand van Scheveningen ligt een enorme walvis gemaakt van plasticflessen.

Zin om mee te helpen met een echte TrashUre Hunt, elke zomerdag zijn er zwerfafvalacties waar je aan mee kan doen. www.trashurehunt.nl


Museum verlanglijstje
Alle musea die ik in deze blog genoemd heb ga ik graag nog een keer naar toe. En op mijn nog niet bezochte museum verlanglijstje staan nu

Ik ben benieuwd, wat is jouw favoriete museum en waarom?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *