Leestip: Hoe gaan we dit uitleggen

Toen ik las dat Jelmer Mommers een boek ging schrijven vond ik dat in eerste instantie jammer. Dat betekende namelijk dat er een tijdje geen artikelen van hem op de Correspondent website zouden verschijnen. Maar nu ik het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ gelezen heb, ben ik blij dat hij het boek heeft geschreven. Het is een boek dat ik je echt als leestip wil meegeven voor deze zomer. Het is een begrijpelijk boek over een heftig onderwerp, maar als je het uitleest zal je er niet depressief door worden.

Van jagers en verzamelaars tot een stempel op de aarde

Het boek gaat over klimaatverandering en de toekomst van onze aarde, maar begint met een stukje geschiedenis. Jelmer legt uit hoe we in de problemen zijn gekomen. Dat we begonnen als jagers en verzamelaars en via een landbouwrevolutie en industriële revolutie zijn waar we nu zijn. Door de tijd heen werd onze impact op de aarde steeds groter. Het is nu zelfs zo groot dat ze onuitwisbaar is geworden. En het tijdperk waar we nu in leven naar ons wordt vernoemd: het Antropoceen, het tijdperk van de mens. De ontwikkelingen waar we als mens doorheen zijn gegaan heeft ons op heel veel vlakken vooruit gebracht. ‘Maar’ stelt Jelmer ‘achter al die welvaart speelt zich een gigantisch drama af. Want wat de wereldeconomie nodig had om te groeien, begon onze leefomgeving steeds meer te kosten’.

Waar gaan we heen?

In het tweede deel van het boek schetst Jelmer twee mogelijke toekomstscenario’s en wat er nodig is om van deze scenario’s uit te laten komen. Waarbij we ons zelf de vraag kunnen stellen ‘Welk verhaal willen we vertellen?’. Waarschuwing: het eerste scenario is somber, daarna komt er hoop!

Het 1ste scenario gaat over wat er gebeurt als we niets doen en de klimaatverandering en andere vormen van milieuschade gewoon laten gebeuren. Dat de temperatuur met meer dan 2 graden Celsius stijg. Het scenario zoals Jelmer het beschrijft geeft reden tot paniek; een somber stuk dat laat zien dat we in de problemen zitten. Met problemen als stromen klimaatvluchtelingen, voedseltekorten en het instorten van ecosystemen.

Bij het 2de scenario slaat de sfeer van het boek om, Jelmer laat zien hoe het ook kan. Een scenario waarbij we onder de 2 graden Celsius opwarming blijven. Voor dit scenario moeten we wel alle roeren omgooien. Het is een scenario dat misschien wel onwaarschijnlijk lijkt en waar ook dilemma’s bij komen kijken, zoals de grondstoffen (bijvoorbeeld lithium en ijzererts) die nodig zijn om de duurzame energievoorziening uit de grond te stampen. Het lijkt er dus misschien op dat we in het begin met dit scenario er niet zoveel op vooruit gaan. Maar het grote verschil is dat er wordt gewerkt aan een toekomst zonder grote roofbouw, uitstoten en milieuvervuiling. Dat geeft een positief gevoel.

Bij het beschrijven van de scenario’s benadrukt Jelmer dat hij geen waarzegger is maar dat hij wil laten zien dat er echt iets te kiezen valt. Dat we een keuze hebben hoe onze toekomst eruit gaat zien. De werkelijke toekomst zal waarschijnlijk ergens tussen de twee beschreven scenario’s in liggen.

Wat er allemaal al gebeurt!

Het positieve gevoel van scenario twee wordt versterkt in het vervolg van het boek, waarin Jelmer beschrijft wat er allemaal al gebeurt. Er is een groeiende wereldwijde beweging die laat zien dat we onze toekomst zelf schrijven met de keuzes die we maken.  Een van de voorbeelden gaat over Roger Cox die een rechtszaak is begonnen tegen de overheid en Shell. Zijn idee is dat wie klimaatverandering laat gebeuren een gevaarlijke situatie creëert. En dat mag niet zomaar, daar hebben Nederlandse rechters zich al eerder over uitgesproken.

De grote kracht van het kleine verschil

Het laatste deel van het boek geeft aan dat we zelf aan zet zijn. Dat je elke dag het verschil kan maken. Met waar je op stemt, maar ook waar je met je portemonnee op stemt, wat je eet, waar je stroom vandaan komt en hoe je op vakantie gaat.

Leestip!
Zoals ik aan het begin al zei vind ik dit echt een leestip! Het fijne van het boek vind ik het heldere verhaal, de onderbouwingen die hij geeft; er is duidelijk onderzoek gedaan. Jelmer Mommers geeft cijfers en feiten en combineert deze met filosofische denkbeelden.

Zelf geef ik het boek nu door aan vrienden om te lezen. Wat trouwens ook een tip is aan het einde van het boek ‘Je kunt de duurzaamheid van deze uitgave vergroten door het boek door te geven als je het uit hebt’! Daar werk ik natuurlijk graag aan mee 😊

Ben jij ook benieuwd geworden naar het boek? Misschien dat een van jouw vrienden het boek aan jou kan uitlenen of kijk of je het al bij de bibliotheek kan lenen. Of je kan het beluisteren via de luisterbieb of Storytel.

Mijn boek heb ik doorgegeven zodat zoveel mogelijk mensen het kunnen lezen. Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij de bibliotheek kan lenen. Ook kan je het boek luisteren via de luisterbieb. Koop je het boek liever? Kijk dan bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijn affiliatielink van bol.com en maak er daarna net als ik een doorgeefboek van zodat er optimaal gebruik van gemaakt kan worden #deeleconomie #consuminderen

2 reacties

  • Yolanda

    Ben ook zeer benieuwd naar t boek en heb t in reservering staan bij de bieb.
    Op dit moment lees ik De onbewoonbare aarde van David Wallace-Wells en zijn boek gaat eigenlijk vooral over scenario 1. Hij laat middels onderzoek en natuurrampen die nu al plaatsvinden zijn twijfel zien of we überhaupt wel onder die twee graden kunnen blijven, ook al gaan we nu allerlei maatregelen nemen… t is een somber boek waar een enorme urgentie uit blijkt

    • Sara Reijnders

      He Yolanda, bedankt voor de leestip. Ik heb dat boek meteen bij de bibliotheek gereserveerd 🙂 Lijkt me een interessant boek voor deze zomer. Ik vind de positieve wending en dat Jelmer laat zien dat we wel echt nog iets te kiezen hebben wel heel sterk aan het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: