Vegano Italië

In september was ik op vakantie in Italië. Mijn tweede keer in het buitenland sinds ik zoveel mogelijk veganistisch probeer te eten. Dat de Italiaanse keuken heerlijk is voor vegetariërs wist ik al, maar dan zit er vaak veel kaas op het eten. Deze vakantie ben ik erachter gekomen dat je ook als veganist goed kan eten in Italië! 😊 Tijdens onze vakantie zijn we lekker veel uit eten geweest, bij echte vegan restaurantjes maar ook bij niet vegan restaurantjes. In deze blog deel ik mijn tips.

Vegan restaurantjes
Vooral in de bekendere Italiaanse steden zijn er vegan restaurantjes of restaurantjes met vegan opties! Om erachter te komen waar deze restaurantjes zijn typte ik ‘vegan’ in google maps in, of ik googelde op de plaatsnaam met vegan erachter. Verderop in deze blog noem ik nog een aantal restaurantjes die ik je kan aanraden.

Pizza!
Bijna overal in Italië kan je wel pizza eten. Maar bijna nergens staan er vegan pizza’s op de kaart. Zelf vroeg ik dan om “pizza vegetariana senza formaggio”. Ze kijken je soms even raar aan, maar je krijgt wel een heerlijke pizza zonder kaas. Let wel op, een keer had ik bijna twee pizza’s gekregen, een pizza vegetariana en een pizza quattro formaggio. Waarschijnlijk had ze mijn ‘senza’ niet goed verstaan. Terwijl ik dit typ bedenk ik mij dat ik misschien beter had kunnen vragen om “pizza vegetariana senza mozzarella.”

Aan het einde van de vakantie ontdekte ik ook pizza marinara. Een pizza met tomatensaus, knoflook en basilicum. De pizza klonk in eerste instantie wat saai maar het was verrassend lekker! Ik moet wel zeggen dat ik erna nog wel wat honger had en dat ik niet de hele vakantie pizza marinara zou willen eten.

Bijgerechten
De Italiaanse keuken werkt veel met bijgerechten. En die bijgerechten zijn vaak vegan. Ik heb dan ook meerdere keren een combinatie van bijgerechtjes besteld. Bijvoorbeeld een salade, gegrilde groenten en/of aardappeltjes uit de oven. Samen vormen deze gerechtjes een heerlijke lunch 😊

Buiten de kaart
Naast de restaurantjes die vegan opties hebben, is het vaak ook mogelijk om iets vegans te krijgen als dit niet op de kaart staat. Zo heb ik in Florence een heerlijk broodje met gegrilde groenten, tomaat, rucola en olijvenspread gegeten in een klein tentje dat eigenlijk vlees in de hoofdrol heeft.

IJs
Bij vakantie hoort ijs en zeker bij een vakantie in Italië. We hebben dan ook veel ijsjes gegeten. Bij meerdere ijszaken zag ik specifiek de vegan ijssmaken aangegeven en anders kan je erom vragen. Vaak zijn dit de fruitsmaken.

Ik weet eigenlijk niet of horentjes vegan zijn, maar ik kies wel altijd voor een horentje. Dit vind ik veel lekkerder dan ijs uit een bakje en na afloop hoef je niets weg te gooien!

Zelf koken
Naast dat we veel uit eten zijn gegaan hebben we ook zelf gekookt. De meeste supermarkten verkopen wel vegan burgers. In de grotere supermarkten hadden ze vaak ook vegan pesto’s en pasta’s te koop. Verder kochten we natuurlijk lekker veel verse groenten en fruit!

 

En dan nu de vegan restaurantjes die ik je kan aanraden!

Flower burger & Alhambra Risto Veg In Milaan
In Milaan hebben we spannende vegan burgers gegeten bij Flower burger. Een klein druk tentje met nog net een tafeltje vrij voor ons. Er is keuze uit een paar burgers in combinatie met sla of frietjes. Wij kozen de Flower burger (zwart broodje) en een Mamamia burger (roze broodje). Die tweede vond ik de lekkerste!


Ondanks het lekkere vegan eten in Milaan, is Milaan niet echt mijn stad. Gelukkig waren we er maar kort. Te veel auto’s, heel veel mensen, heel veel mode winkels en toen wij er waren was het ook wel erg warm en we zijn bijna geen verkoelend groen tegengekomen. Voor wie wel naar Milaan gaat wil ik nog een eet tip geven. In plaats van Flower burger waren wij eigenlijk van plan om te gaan eten bij Alhambra Risto Veg. Een restaurantje dat eten uit het midden oosten serveert. Het was hier helaas al helemaal vol, daarom besloten wij verder te lopen naar Flower burger. Dat het er zo druk was geeft wel aan dat het een favoriet tentje is!

Soup in Town in Lucca
Lucca is een stad waar ik wel blij van word. Veel kleiner dan Milaan en met een mooie groene stadsmuur waarover je kunt wandelen of fietsen, echt een aanrader! Ook wil ik je aanraden om de toren waar bomen bovenop groeien te beklimmen 😊 Vanaf boven heb je een mooi uitzicht over de stad en kan je de groene ring van de stadsmuur duidelijk zien liggen. En in Lucca hebben wij heerlijk gegeten bij Soup in Town. Een restaurantje dat de Italiaanse en Deense keuken combineert. We hadden een budah bowl en een salade vegano. Allebei erg lekker.

Dolce Amaro in Florence
In Florence heb ik een heerlijk chocoladetaartje (in de vorm van een Salami) gegeten bij Dolce Amaro. Naast dit vegan taartje hadden ze ook nog andere opties mocht je in Florence zin hebben in iets zoets 😉

 

Ondanks dat je dus goed vegan kan eten in Italië is het mij een paar keer niet gelukt, bijvoorbeeld omdat we in een heel klein dorpje zaten. Op die momenten heb ik genoten van een goede vegetarische Italiaanse pasta! Wil je echt helemaal veganistisch eten, dan zal je dus wel voorbereid op pad moeten gaan.

 

 

2 reacties

 • Linda - Zaailingen

  Dat is je echt goed gelukt zeg! Ik vond het soms nog tegenvallen hoe weinig vega opties er waren. Maar inderdaad, als je gewoon iets vraagt zonder vlees of kaas dan kunnen ze natuurlijk veel meer dan wat er op de kaart staat.
  En bruschetta natuurlijk, hmm. Net als die pizza marinara klinkt het best wel saai, maar met die lekker tomaten daar is het echt zo smaakvol.
  Al die vegan ijsjes waren me ook al opgevallen. Daar hoefde je weinig moeite voor te doen!

  • Sara Reijnders

   Oee bruschetta’s zijn ook heel lekker ja! Die hebben we gemaakt die keren dat we zelf gingen koken. En gewoon een tomaten salade ook zoiets simpels maar lekkers, plakjes tomaat met wat olijfolie en kruiden en klaar ben je 🙂 Typisch Italiaans dat je met maar een paar ingrediënten een heerlijk gerecht maakt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: