5 leestips: boeken die ik met veel plezier gelezen heb

De afgelopen twee maanden heb ik weer veel gelezen. In september waren we op vakantie, dus veel leestijd, en sinds 1 oktober ben ik aan het werk en lees ik dagelijks in de trein en vaak ook nog even in bed šŸ˜Š Ā Vijf van de boeken die ik gelezen heb wil ik je aanraden om ook te lezen!

Erfgenamen van de aarde, een optimistische kijk op de natuur in het tijdperk van de mens
Chris D. Thomas een hoogleraar biologie aan de Universiteit van York heeft dit boek geschreven.
Het is een heel positief verhaal over de natuur in het tijdperk van de mens (ondanks dat het de uitstervingsgolf waar we nu inzitten niet ontkent). De mens zorgt ervoor dat soorten uitsterven door hoe wij land gebruiken, op soorten jagen en door onze invloed op het klimaat. Maar de mens zorgt ook voor veel kansen:

  • We creĆ«ren van nieuwe leefgebieden zoals bijvoorbeeld de stad!
  • We verspreiden soorten over de aarde. Door het verspreiden van soorten komen deze in nieuwe leefgebieden terecht, kruisen ze zich met andere soorten waardoor er een nieuwe soort ontstaat. Of de soort raakt doordat we hem verspreiden gescheiden van de oorspronkelijk groep van de soort; deze twee groepen ontwikkelen zich anders waardoor er in de loop van de tijd twee verschillende soorten ontstaan. Door het toedoen van de mens ontstaan er dus ook weer nieuwe soorten!

Ik vind het een heel interessant boek, met een andere kijk naar biodiversiteit dan je meestal tegenkomt. Namelijk een hele positieve. Op sommige punten had ik zelf nog wel mijn vraagtekens, maar ik ben het helemaal met hem eens dat we anders naar natuurbehoud moeten kijken. Vaak willen mensen de natuur behouden zoals deze is. Daarbij zijn exoten (soorten die van nature niet in een gebied thuis horen) ongewenste soorten. Maar moeten we ā€˜behoudā€™ wel als enige prioriteit stellen? Evolutie in soorten ontstaat door verandering, soorten kunnen/moeten zich dan aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Door dit toe te laten maken deze planten en dieren meer kans om de veranderingen van het klimaat te overleven! Dat wil niet zeggen dat we niet zuinig moeten zijn met de natuur die we hebben.

(De angst voor exoten is trouwens niet vreemd, exoten hebben namelijk ook voor ecologische ravages gezorgd, we moeten er dus wel echt voorzichtig mee zijn!)

Een zeer interessant boek dat ik je zeker wil aanraden als je geĆÆnteresseerd bent in natuurbescherming en/of klimaatverandering.

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij deĀ bibliotheekĀ kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijnĀ affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).

Het zesde uitsterven
In het boek ā€˜Erfgenamen van de aardeā€™ werd het boekĀ  ā€˜Het zesde uitstervenā€™ als leestip gegeven. Een boek dat gaat over het uitsterven van soorten. Het is een informatief boek, maar het leest als een verhaal, wat ik heerlijk vond lezen. Elizabeth Kolbert, de schrijfster neemt je mee in haar onderzoek naar het uitsterven. Hier voor bezoekt ze allerlei interessante locaties op aarde en spreekt ze met professionals. Ze neemt je mee naar de tijd dat er ontdekt werd dat er andere soorten op aarde hebben rondgelopen en dat er dus soorten kunnen uitsterven. En ze legt uit hoe het komt dat wij mensen verantwoordelijk zijn voor de zesde uitstervingsgolf die nu gaande is, van het laten verdwijnen van leefgebieden tot aan klimaatverandering.

Practivisme
Bij mijn bibliotheek worden de nieuwe boeken gepresenteerd op een tafel bij de ingang. Hier loop ik altijd een rondje. Zo kwam ik het boek Practivisme tegen, de titel sprak mij meteen aan. Het boek is geschreven door Eva Rovers. Een boek om jouw bewuste gedrag verder te laten reiken dan je eigen huiskamer! Eva geeft allerlei voorbeelden van mensen die in protest gingen en ze geeft tips om van jouw opstand een succes te maken. Zo is bijvoorbeeld het verzamelen van medestanders heel belangrijk en misschien vind je die medestanders juist wel in een groep waarvan je eerst denkt dat ze met totaal iets anders bezig zijn. Een leestip vooral voor diegene die een protest actie willen opzetten, maar ook zeker interessant als je het prima vindt dat jouw opstand zich plaats vindt in je eigen woonkamer (wie weet word je wel geĆÆnspireerd šŸ˜‰)

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij deĀ bibliotheekĀ kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijnĀ affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).

Plastic pandaā€™s
Na mijn vorige blog met leestips kreeg ik dit boek getipt. Bas Haring is de schrijver van het boek, hij is filosoof en neemt je mee in zijn gedachten over de waarde van de natuur. Hij vraagt zich af of het erg is dat soorten uitsterven. Zoals een filosoof dat doet zet hij je aan het denken. Ik ben het niet overal met hem eens. Hij is geen bioloog dus het zou ook heel goed kunnen dat hij er op sommige punten naast zit.

Zijn vergelijking met het spel Jenga vind ik wel een hele goede. Hij legt uit dat we heus wel soorten kunnen missen. De natuur zal niet instorten als we een aantal soorten kwijtraken. Wel zijn er een paar belangrijke soorten die de natuur nu in balans houden, als we die kwijt raken hebben we wel een probleem. En net als bij het spelletje Jenga is van te voren niet altijd bekend of een soort zoā€™n sleutelsoort is (zo worden de soorten genoemd die de jenga toren laten omvallen).

Toch vind ik dat we zuinig met alle soorten moeten omgaan. Deze soorten kunnen in de toekomst nog wel van waarde blijken, zoals uitgelegd in het boek ā€˜erfgenamen van de aardeā€™. Daarnaast vind ik het ook gewoon zonde, ik kan er van genieten als er veel verschillende soorten zijn!

Ik heb eerder een boek van Bas Haring gelezen, namelijk ā€˜Kaas en de evolutietheorieā€™ een bekroond jeugdboek dat ik destijds in een keer heb uitgelezen. Hierin legt hij op een hele simpele manier de evolutietheorie van Darwin uit.

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij deĀ bibliotheekĀ kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijnĀ affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).

De voedselparadox
Ik weet eigenlijk niet meer hoe ik dit boek ontdekt heb. Maar iets heeft mij getriggerd dat ik dit boek graag wilde lezen. Bij mijn eigen bibliotheek hadden ze het boek niet, maar de bibliotheek in Hoofddorp had het wel. Voor twee euro kan je een boek uit een andere bibliotheek lenen (het wordt dan naar jouw bibliotheek gebracht en je kan het boek ook gewoon weer bij je eigen bieb inleveren). Dat heb ik dus gedaan.

Het boek ā€˜de voedselparadoxā€™ laat zien waarom het lastig is om ons voedselsysteem te verduurzamen. Bijvoorbeeld omdat de markt een deel van de macht heeft, dat er regelgeving is voor keuzenvrijheid vanuit Europa.

Verder worden er allerlei voorbeelden gegeven over het voedselsysteem en pogingen om dit te veranderen. Zoals bijvoorbeeld de plofkippen actie van Wakker Dier.

Wil jij het boek ook lezen? Kijk of je het van iemand of bij deĀ bibliotheekĀ kan lenen. Koop je het boek liever? Kijk dan bij een lokale boekenwinkel of maak gebruik van mijnĀ affiliatielink van bol.com (kost jou niets meer en ik verdien er een klein beetje mee).

Van de week heb ik het boek ‘Darwin in de stad‘ bij de bieb kunnen ophalen. Dat ga ik nu lekker lezen šŸ˜Š

2 reacties

    • Sara Reijnders

      Een theatercollege van Bas Haring lijkt mij erg leuk! Net even gegoogeld en kwam er ook achter dat hij een college heeft gegeven voor de Universiteit van Nederland, die ga ik zomenteen bekijken šŸ™‚
      Het boek ‘Onszelf voorbij’ wat jij de vorige keer tipte staat nog op mijn leeslijst. Nu eerst het boek ‘Darwin in de stad’ uitlezen O:)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: