Met je boodschappenlijstje afval verminderen!

Als je mij op Instagram of Facebook volgt heb je vast wel eens een foto van mijn afvalvrije boodschappen gezien. Ik krijg vaak vragen over hoe ik afvalvrij boodschappen doe. Als eerst wil ik benadrukken dat het mij niet lukt om 100% afvalvrij te leven. Maar elk beetje helpt en de ene keer gaat het beter dan de andere keer. Vier vooral de momenten dat het lukt! 

Wat mij heel erg helpt bij het verminderen van mijn afval is het maken van een boodschappenlijstje voordat ik boodschappen ga doen. In deze blog deel ik 4 tips voor het maken van een ‘afvalvrij’ boodschappenlijstje.

Tip 1. Onverpakte producten
Zet producten op je lijstje waarvan je weet dat je deze onverpakt kan kopen. Deze tip is misschien een inkopper maar toch merk ik dat veel mensen hier niet over nadenken als ze gaan bedenken wat ze willen eten die week.

Producten waarbij je een grotere kans hebt om ze onverpakt te vinden zijn lang houdbare groenten en fruit zoals pompoen en appel en seizoenproducten.

Soms zit er een plastic verpakking om een product heen om deze langer goed te houden. Dit is vooral het geval bij groenten en fruit van buiten het seizoen. Voedselverspilling heeft een grotere milieu impact dan de plastic verpakking, dus het plastic heeft hier wel echt een functie. Maar je zou jezelf kunnen afvragen of je in de winter wel een komkommer of aubergine wilt eten. Door meer seizoensgebonden te eten voorkom je ook dit verpakkingsmateriaal en daarmee het afval.

Terug naar het boodschappenlijstje. Je heb vast wel een idee wat er bij jou in de supermarkt, op de markt of bij speciaalzaken onverpakt verkrijgbaar is. Anders is het zeker de moeite waard om dit uit te zoeken. Zelf ga ik vaak naar meerdere winkels als ik boodschappen doe. Zo zijn de bakker, de notenkraam, de biologische markt van Den Haag en Ekoplaza mijn favoriete stops. Voor wie in Den Haag woont, eerder schreef ik een blog over afvalvrij boodschappen doen in Den Haag.

Tip 2. Maak een week menu
Deze tip gaat vooral over het voorkomen van voedselverspilling. Door van te voren na te denken over wat je die week wilt gaan eten kan je gepaster boodschappen doen en voorkom je dat er aan het einde van de week ergens nog zielige tomaten, een komkommer of broccoli ligt. Denk bij het bedenken van de maaltijden aan tip 1 😉

Voordat wij menu boodschappenlijstjes maakten kochten we vaak gewoon waar we zin in hadden op het moment dat we boodschappen deden. Maar dit resulteerde aan het einde van de week in hele rare combinaties. Bijvoorbeeld pannenkoeken met broccoli omdat dat het enige was dat we nog in huis hadden of omdat beide echt op moesten i.v.m. houdbaarheid. Of we hielden juist producten over die we niet op tijd op kregen waardoor ze in de prullenbak eindigden. Door een gericht boodschappenlijstje voorkomen we dus voedselverspilling en eten we geen rare combinaties meer.

We kunnen gelukkig wel afwijken van het week menu als iemand vraagt of we komen eten bijvoorbeeld. Vaak is er een maaltijd die langer houdbaar is of we maken het klaar voor de lunch.

Tip 3. Voor vertrek
Onverpakt verkrijgbaar is één, maar ik moet het dan natuurlijk ook zonder wegwerpverpakking mee naar huis kunnen nemen. Voordat ik van huis ga check ik nog even mijn lijstje. Staan er dingen op waar ik bakjes of zakjes voor nodig heb?  Zoals bijvoorbeeld voor een brood of onverpakte rozijnen. Zo ja, dan stop ik genoeg zakjes en bakjes in mijn boodschappen tas en ben ik klaar om te gaan. Meestal neem ik nog wel een extra bakje of zakje mee. Mocht ik iets lekkers zien waar ik thuis nog niet over na had gedacht. Zo kunnen ook de impulsaankopen onverpakt mee naar huis 😊

Nog een tip als je met je eigen bakjes en zakjes boodschappen wil doen. Laat degene achter de toonbank eerst zien dat je je eigen verpakking bij je hebt en vraag of ze het daar in willen stoppen. Begin daarna pas over wat je precies wilt hebben. Anders zitten de nootjes, spruitjes, of waar je ook voor komt al in een wegwerp verpakking.

Tip 4. Verschillende winkels
Zoals ik net al aangaf houd ik rekening met verschillende winkels als ik mijn boodschappenlijstje maak, op deze manier vergroot ik het aantal onverpakte producten dat ik kan kopen.
Het bezoeken van meerdere winkels kost wel iets meer tijd dan alles in een keer halen in één supermarkt. Maar ik vind het een leuke uitdaging en ik zie het fietsen van winkel naar winkel nu als sportmomentje en dan valt het reuze mee. Daarnaast koop ik van producten als noten, granen en rozijnen vaak veel in een keer, waardoor ik minder vaak naar deze speciaalzaakjes hoef. 

Maak jij ook boodschappenlijstjes? En houd je daarbij al rekening met onverpakte producten? Of heb je misschien nog een boodschappenlijstjes tip? Ik ben benieuwd 😊


8 reacties

 • Melanie

  We zijn ons bewust, dat is stap 1, he. Veel kopen we onverpakt als het kan (mijn moeder haakte de mooiste groentenetjes ooit voor ons!) en we letten op het soort verpakking (liever karton en glas dan plastic bv). Maar het kan beter. Naar verschillende winkels is nogal een uitdaging qua tijd. Het kan wel, maar dan moeten we er echt tijd voor maken en dat lukt niet altijd. Ondertussen weet ik wel vrij goed wat waar onverpakt te krijgen is, dat helpt. Het allerlastigste vind ik brood. Ik kan wel een zakje naaien maar heb het idee dat brood dan niet lang vers blijft. Wij vriezen brood ook in en ook dat bevalt nog niet zo in textiel broodzakken. Als je een gouden tip hebt hiervoor hou ik me aanbevolen, want de plastic broodzakken (al recyclen we ze wel) zijn een doorn in mijn oog.

  • Sara Reijnders

   Hoi Melanie, leuk dat je reageert! Brood laat ik in de supermarkt of bij de bakker in mijn zelf gemaakte broodzak stoppen. Thuis gaat het zo de vriezer in als ik weet dat het snel op is. Anders hevel ik thuis het brood over naar een oude plastic broodzak en gaat het met de plasticverpakking de vriezer in. Ik gebruik dus wel een plasticverpakking, maar die gebruik ik heel vaak. Door het brood in een katoenen broodzak bij de bakker te halen gaat de plasticzak niet zo snel stuk. En ik bewaar de plastic zak die keren dat het mij helaas niet gelukt is om een onverpakt brood te kopen.
   Onze broodzakken heb ik trouwens gemaakt van stevig katoen en de ander van een dubbele laag stof. Dat zal in de vriezer denk ik wel helpen om het langer lekker te houden.

   Je zou ook misschien ook kunnen vragen of ze de plastic broodzak opnieuw willen vullen, heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd.

   Over de verschillende winkels, als ik naar de notenkraam en de droogwarenkraam van de biologische markt ga dan koop ik veel tegelijk in zodat ik weer een mooie voorraad heb. Alleen voor verse producten werkt dat natuurlijk niet. Maar dan is het probleem dat je elke keer naar meerdere winkels moet voor de boodschappen al deels opgelost 🙂

   • Melanie

    Moet eerlijk bekennen dat ik aan broodzak mee en dan thuis overhevelen nog niet had gedacht. Best een optie inderdaad; dank voor de eye opener! De rest van de producten lukt meestal wel onverpakt als ik mezelf alert hou – het gaat meer mis als ik de eigen bakjes ed vergeet, maar dat is eigenlijk niet zo vaak meer. Maar dat brood dus, dat is een lastige. Ik ga het eens volgens jouw voorstel proberen!

    • Sara Reijnders

     Het meenemen van je eigen bakjes en broodzak enzo is inderdaad even wennen. Wat ik eerder ook wel deed is meteen de bakjes en zakjes pakken terwijl ik het boodschappenlijstje schreef. Op die manier vergeet je denk ik ook minder snel om ze mee te nemen 🙂

 • Yolanda

  Hoi Melanie en Saar,

  Wij kopen al een paar jaar brood in onze katoenen broodzakken, stoppen dat thuis meteen in de vriezer en halen eruit wat we nodig hebben per keer om te eten. Even ontdooien en we hebben vers brood. Waar lopen jullie tegen aan als je het zo doet?
  Verder doe ik eigenlijk net als jij Saar en omdat sommige producten (bv rauwe peulvruchten) niet zonder plastic te krijgen zijn in de winkel, kopen we die per 5 kg in een papieren zal online. Soms bestel ik ze ook zo bij de Natuurwinkel bij ons. En bij levenzonderafval.nl kun je dit ook in kleinere porties krijgen!

  • Sara Reijnders

   Hoi Yolanda, eigenlijk heb ik het brood met mijn broodzak er omheen nooit lang in de vriezer gehad omdat ik bang was dat het dan zou uitdrogen. Dus uit voorzorg heb ik het brood thuis (als ik het langer in de vriezer wilde laten liggen) altijd naar een plastic zak over geheveld. Maar misschien gebeurt dat wel helemaal niet nu ik jou reactie zo lees. Hoelang ligt het brood bij jou gemiddeld in de vriezer?

   Peulvruchten die lang moeten koken om ze eetbaar te maken koop ik nu in blik in (goed te recyclen). Omdat ik het gevoel heb dat het lang koken van de peulvruchten voor 2 personen meer impact heeft dan de verpakking. Wel heb ik al een tijdje het idee om een ecostoof te kopen of zelf te maken. Dat is een zak die je om de pan heen kan doen waardoor je de pan maar kort op het gas/kookplaat te hebben staan. Hebben jullie daar toevallig ervaring mee? 🙂

   Als je trouwens in de buurt van Den Haag woont of toevallig een keer op woensdag in Den Haag bent dan raad ik je aan om langs de biologische markt van Den Haag te gaan. Daar staat een kraam waar je o.a. allerlei peulvruchten los kan kopen. Ik wordt er altijd erg blij van! 🙂

 • Yolanda

  Hoi Saar, in antwoord op je vragen:
  Bij ons ligt t brood soms wel een week in de vriezer, soms nog wel wat langer. Onze ervaring is dat in de koelkast in de katoenen zak t brood wel sneller droog wordt dan in plastic maar in de vriezer niet.
  Ja, t lang wellen en koken van peulvruchten heeft natuurlijk ook impact… lastig die keuzes soms vind ik. Ik probeer wel heel veel tegelijk te koken en dan verschillende porties in te vriezen…
  De ecostoof kende ik niet , wel de hooimadam. Nadeel voor mij van beiden is dat er wol in zit. Als vegan wil ik dat toch liever niet. Moet t eens gaan proberen met een oud dekbed etc. Dat schijnt ook te kunnen.
  Nee woon met de trein driekwartier van Den Haag… jammer. Dank voor tip

  • Caro Niestijl

   Beste Yolanda,
   Wij van de Ecostoof zijn het met je eens. Wol is misschien niet zo ideaal. Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van de Ecostoof 2.0. Daar willen we isolatie materiaal van gerecycled textiel in gaan doen.
   Hartelijke groet, Caro

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: