Afvalvrij boodschappen doen in en rondom Den Haag

Ik probeer zoveel mogelijk afvalvrij te leven. Helaas, lukt dit niet altijd, maar ieder beetje helpt. Afvalvrij leven begint natuurlijk met wat je in huis haalt. Doe je mee? In deze blog laat ik zien bij welke winkels in en rondom Den Haag je afvalvrij boodschappen kunt doen.

Markt
Ik streef ernaar iedere week naar de biologische markt in Den Haag te gaan. Deze staat op woensdag van 09.00 tot 18.00 uur op de Hofplaats. Hier kan je groenten, fruit, peulvruchten, pofmaïs, zongedroogde tomaten, rozijnen en nog veel meer producten kopen — allemaal zonder verpakkingsmateriaal.

Boodschappen doen op de biologische markt van Den Haag

Brood
Voor brood heb ik een simpele oplossing: ik heb altijd een katoenen zak bij me. Bij bakkers is het eigenlijk altijd wel mogelijk om het brood zonder verpakking mee te krijgen, het is mij in ieder geval nog nooit geweigerd. Bij de supermarkt kan het vaak ook, zolang de broden nog niet verpakt zijn. Tip doe je boodschappen aan het begin van de dag, dan moeten de broden vaak nog ingepakt worden.

Een nadeel: brood blijft helaas niet zo lang goed in een katoenen zak. Als ik het brood langer wil bewaren stop ik het thuis in een al gebruikte plastic broodzak.

Noten
Noten koop ik meestal bij een klein winkeltje in Voorburg, De Nootzaak van Genieten of op de Haagse Markt. Er is ook vast een notenzaakje bij jou in de buurt waar ze de noten in jouw potje/bakje/zakje willen doen.

Hagelslag
In Leiden zit de Verpakkingsvrije Winkel gericht op mensen die afvalvrij boodschappen willen doen. Ik ben hier nu een paar keer geweest voor pasta, kruiden en thee. Ik vind de rooibos thee die ze verkopen erg lekker. Verder verkopen ze hier ook verschillende soorten peulvruchten, pofmaïs en hagelslag(!).

Update: De  Verpakkingsvrije Winkel van Leiden heeft op het moment helaas geen winkelpand waardoor je er dus ook niet terecht kan voor je boodschappen. 

Boodschappen verpakkingsvrije winkel Leiden

Olie
Bij de Oil & Vinegar kan je olie en azijn in je eigen fles laten tappen.

Shampoo
Voor shampoo en zeep kan je terecht bij de Lush en bij de Dille & Kamille. Hier verkopen ze shampoobars en blokken zeep die je in je eigen bakje of bijvoorbeeld een oude krant mee naar huis kan nemen.

Update: ik ben er achter gekomen dat de Lush palmolie in hun producten verwerkt. Voor palmolie worden grote stukken regenwoud gekapt en daarmee gaat het leefgebied van vele dieren, zoals de orang-oetan, verloren. Inmiddels heb ik een heerlijk blok zeep van de Dille en Kamille op basis van olijfolie en de shampoobar van Linda van de blog Zaailingen 

Kruiden
Spices of Marrakech is een kraam met een heleboel soorten kruiden in de markthal van Rotterdam. Het is net een snoep winkel maar dan met heel veel kruiden. De kruiden worden hier verkocht per vijf euro. Voor sommige kruiden levert dit een flinke hoeveelheid op, neem dus niet alleen kleine potjes mee. 

Update: lees ook mijn blog over kruiden in bulk inkopen

Kruiden kraam Spices of Marrakech

Verpakkingsvrij boodschappen doen kost wel iets meer tijd dan alles in een keer bij de supermarkt halen, maar ik vind het een leuke uitdaging. Veel winkeliers vinden het leuk dat je je best doet om afvalvrij boodschappen te doen en willen je dan ook graag helpen. Ik hoop dat afvalvrij boodschappen doen steeds normaler wordt! Door zelf op deze manier boodschappen te doen laat je zien dat hier vraag naar is en kan je andere inspireren om het zelfde te doen 🙂

Uitzonderingen
Soms lukt het niet om naar de verschillende speciaalzaakjes te gaan voor de boodschappen. Dan ga ik toch maar naar de supermarkt waar helaas veel voorverpakt is. Op dat soort momenten ga ik bij de AH op zoek naar de 35% korting-Weggooien is zonde-stickers en kijk ik of ik daar iets lekkers mee klaar kan maken. Je hebt dan wel verpakkingsmateriaal maar je voorkomt dat het eten bij het afval belandt. Het verspillen van het voedsel heeft waarschijnlijk een grotere impact op het milieu dan de verpakkingsmaterialen die nodig zijn geweest.

35% weggooien is zonde

In deze blog noem ik de winkels en markten waar ik zelf vaak heen ga. Er zijn vast nog andere winkels waar we zonder verpakkingsmateriaal onze boodschappen kunnen doen. Weet jij een leuk winkeltje, ik hoor het graag!

Update: Na mijn blog over afvalvrij boodschappen doen in Den Haag werd ik getipt over het initiatief Lekkernassûh. Het Haagse Lekkernassûh verkoopt groentepakketten met daarin lokale biologische seizoensgroenten. Uiteraard moest ik dat eens uitproberen, lees hier mijn blog over Lekkernassûh.

Update: Ik heb een tijdje terug de Ekoplaza ontdekt. Bij de Ekoplaza in het centrum van Den Haag zijn veel producten onverpakt verkrijgbaar. 

7 reacties

  • Sara Reijnders

   Jaaa! Dit palmolievrije overzicht was ik vergeten :O Ik heb nog steeds een restje zeep dus duurt nog even voordat ik deze zepen ook zelf kan gaan proberen. Ik ben erg nieuwsgierig naar de zeep die jij maakt en naar die van werfzeep. En er ligt nog een Aleppozeep op mij te wachten (die zit helaas wel in een plastic verpakt)

   Weet je al wat je met de boerenkool gaat maken? Ik heb laatst voor het eerst boerenkool pesto gemaakt en dat in combinatie met pasta, tomaatjes en pijnboompitjes is echt een aanrader! Ben nog van plan om hiervan een recept online te zetten 🙂

 • Marianne

  Lekker Nassûh: wekelijks lokale biologische groenten en fruit, taartjes, kaas, eieren, pasta, rijst, noten, gedroogde vruchten, olie, azijn, afwasmiddel. Alles verpakkingvrij.
  Op 4 locaties in Den Haag:
  Witte de Withstraat 127, Zeeheldenkwartier, woensdag 16.00-19.00
  Wonnebaldschool, Mozartlaan 189, Waldeck, woensdag 12:00-14:00
  Zaanstraat 25, Rivierenbuurt, woensdag 12.15-13.30
  De la Reyschool, Voorthuizenstraat 245, Oostbroek, vrijdag 14:45-16:00
  http://lekkernassuh.org, ook op fb

  • Sara Reijnders

   He Marianne, leuk dat je reageert en goede tip! Iemand anders kwam ook met deze tip (nadat de blog op de website van Haagse Handen verscheen). Ik ben nu een paar keer bij Lekkernassûh geweest. Een heel mooi initiatief en inderdaad een perfecte plek voor afvalvrij boodschappen doen! Misschien tot binnenkort op de markt 🙂

 • Stef van Harskamp

  Ik lees zo snel niks over koffie of chocolade terug dus ik zou graag mezelf en mijn winkel introduceren. Ik heb sinds kort een ambachtelijke koffie- en chocoladewinkel en ben zelf een groot voorstander van het verminderen van afval. Hoewel ik zelf nog niet verpakkingsvrij leef, is mijn winkel daar in tegen wel verpakkingsvrij en probeer ik ook alles wat binnenkomt zoveel mogelijk te hergebruiken. Ik wil jou en anderen die graag verpakkingsvrij (willen) leven dan ook van harte uitnodigen in mijn winkel. We zitten in de kerk op Pomonaplein 49 in de vruchtenbuurt van Den Haag. Ook om te babbelen over ervaringen en mogelijkheden om afval zoveel mogelijk te beperken is iedereen welkom.

  Openingstijden en andere informatie zijn te vinden op de website en social media.

  Beans & Dreams
  http://www.beans-dreams.nl

  • Sara Reijnders

   Bedankt voor de tip! Die kende ik nog niet. Ik woon niet meer in de buurt van Den Haag of en ander verkooppunt van Rechtstreex anders had ik het graag een keer geprobeerd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: