Doe je mee met de bijenteling?

In Nederland komen er 358 soorten wilde bijen voor. Van viltvlekzandbij, aardhommel, bijvlieg tot boomhommel. De helft van het aantal wilde bijen in Nederland is bedreigd. Om de bijen beter te kunnen helpen is het belangrijk om meer over ze te weten, zoals hoeveel zijn er van elke soort en waar komen ze precies voor? Daarom vindt op 17 en 18 april de Nationale Bijentelling plaats.

Herken de bij
Rond april en mei zijn er in onze tuinen 20 soorten wilde bijen actief. Om je te helpen met het herkennen van de bijen heeft Nederland Zoemt een telkaart en een bijengidsje gemaakt. In het bijengidsje wordt er meer verteld over hoe bijen leven en wordt er per soort aangegeven wat de kenmerken van die soort zijn. Dat kan je helpen bij het herkennen van al die verschillende bijen. Mocht je er niet uitkomen met welke soort je ziet, dan kan je deze toch meetellen als  onbekende soort. Ik hoop dat het herkennen van de bijen je niet afschrikt, zelf ken ik ze ook niet allemaal uit mijn hoofd, maar ga wel tellen!

Doe mee! Tel thuis!
Tellen kan in je tuin en op je balkon en ook in je buurt of bijvoorbeeld het park. Het beste moment om te tellen is een zonnig of in ieder geval droog moment. Tijdens het tellen kan je rustig rondlopen in de tuin zodat je de kleine beestjes goed kan spotten. Noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Na een half uurtje tellen kan je jouw scores doorgeven op de website van Nederland Zoemt.

Bezige bij
Bijen kunnen druk heen en weer vliegen en kunnen daardoor lastig te tellen zijn. Nederland Zoemt geeft aan dat je in zo’n situatie een zo goed mogelijke schatting kan maken.

Volgend jaar meer bijen tellen?
Wil je volgend jaar meer bijen in je tuin of op je balkon tellen? Maar je tuin of balkon dan een interessante plek voor bijen en andere insecten. Denk aan meer groen (misschien kan je wel een geveltuintje aanleggen), door GEEN gif te gebruiken en interessante planten uit te kiezen of juist te laten staan zoals de paardenbloem.

Elke bij telt! Jij ook?

Verder tellen na dit weekend? Doe mee met de jaarrondtuintelling 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *